CIA: Guevara oli hyvin lukenut, älykäs ja hänellä olivat laajat akateemiset kiinnostuksen kohteet

Che Guevara kuvattuna 1950-luvulla.

Argentiinalaissyntyinen vallankumouksellinen sissijohtaja ja poliittinen hahmo Ernesto "Che" Guevara (1928 Argentiina – 1967 Bolivia) oli nuorena kiinnostunut runoista, hän luki muun muassa Pablo Nerudaa, John Keatsia ja Walt Whitmania. Guevara pystyi lausumaan Rudyard Kiplingin runoja ulkomuistista. Guevaran suosikki oppiaineita olivat olleet koulussa filosofia, matematiikka, tekniikka, valtiotiede, sosiologia, historia ja arkeologia.

Myöhemmin Guevaran kirjastoon kuului yli 3 000 teosta, joukossa olivat esimerkiksi Karl Marx, William Faulkner, Jawaharlal Nehru, Franz Kafka, Albert Camus ja Vladimir Lenin. Vanhemmiten Guevara kiinnostui myös paikallisesta kirjallisuudesta; häntä kiinnostivat tällöin myös latinalaisamerikkalaiset kirjailijat. 

Guevara teki tekstejä myös itse, hän kirjoitti esimerkiksi analyyttisiä tutkielmia Budhasta ja Aristoteleesta. Edelleen hän teki tutkimuksen Bertrand Russellin rakkaudesta ja isänmaallisuudesta, Jack Londonin yhteiskunnasta ja Friedrich Nietzschen Jumalan kuolemasta. Sigmund Freudin teoriat kiehtoivat myös Guevaraa, hän lainasi teksteihinsä tämän aiheita kuten unet, libido ja narsismi. Guevara kirjoitti myös päiväkirjaa ja runoja.

Che Guevara on kirjoittanut muistiinpanoihinsa Karl Marxista vuonna 1960: "Marxin ansio on se, että hän saa yhtäkkiä laadullisen muutoksen sosiaalisen ajattelun historiaan. Hän tulkitsee historiaa, ymmärtää sen dynaamisuuden, ennustaa tulevaisuutta, näkee tämän lisäksi (tämä täyttää hänen tieteelliset kriteerinsä) vallankumouksen käsitteen: maailmaa ei tarvitse vain tulkita, vaan sen voi myös muuttaa." 

CIA teki vuonna 1958 Che Guevarasta turvallisuusluokitusraportin, jossa käsiteltiin hänen persoonallisuuttaan. Raportin mukaan Guevara oli hyvin lukenut, älykäs ja hänellä olivat laajat akateemiset kiinnostuksen kohteet.
Suositut tekstit

Kuva

Tunnelukot