Anarkofeministi ja Amerikan vaarallisin nainen Emma Goldman

 

Emma Goldman kuvattuna vuonna 1910.

Emma Goldman (1869 Venäjän keisarikunta – 1940 Kanada) kuuluu anarkismin ja anarkofeminismin keskeisiin nimiin joka tunnetaan poliittisesta aktivismistaan. Hänellä oli keskeinen rooli anarkistisen poliittisen filosofian kehityksessä 1900-luvun alussa Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

Poliittisen sortokauden aikana, joka sai alkunsa Aleksanteri II:n murhasta, Godman muutti perheensä mukana Pietariin kolmentoista vanhana. Pietarissa taloudellinen tilanne pakotti hänet lopettamaan koulunkäynnin ja työskentelemään tehtaassa. Tehdastyö sai Goldmanin kiinnostumaan vallankumouksellisista ideoista. Nikolai Tšernyševskin romaani Mitä on tehtävä? sai hänet innostumaan vallankumouksellisista ajatuksista.

Goldman pakeni 15-vuotiaana Yhdysvaltoihin sisarpuolensa kanssa kieltäydyttyään isänsä järjestämästä avioliitosta. Neljän anarkistin hirttäminen veti nuoren Goldmanin anarkistiliikkeeseen, ja 20-vuotiaana hän päätti ryhtyä vallankumoukselliseksi.

Goldman vangittiin 1893 ja suljettiin Blackwells Islandin rangaistusvankilaan yllytettyään julkisesti työttömiä työläisiä ”pyytämään töitä, ja ellei niitä annettaisi, pyytämään leipää, ja ellei sitä annettaisi, ottamaan leipää”. Tämä kehotus on tiivistelmä haltuunottamisesta, jota anarkokommunistit kannattivat. 

Goldmanin kolmas vankilatuomio tuli 1917, tällä kertaa asepalvelukseen värväyksen estämisen suunnittelusta. Goldman oli mukana perustamassa asevelvollisuuden vastaisia liittoja ja organisoimassa ensimmäisen maailmansodan vastaisia mielenosoituksia. Hänet vangittiin kahdeksi vuodeksi, minkä jälkeen hänet karkotettiin Venäjälle. Karkotuskuulemisessa kuulemisen johtajana ollut FBI:n johtaja J. Edgar Hoover luonnehti häntä ”yhdeksi Amerikan vaarallisimmista naisista”.

Anarkofeminismi on antiautoritaarinen, antikapitalistinen ja sortoa vastustava filosofia, jonka tavoitteena on luoda "tasa-arvoinen maa" kaikkien sukupuolten välille. Anarkofeminismi ehdottaa naisten sosiaalista vapautta ja vapautta ilman riippuvuutta muista ryhmistä tai puolueista.

Anarkisti -sana on lyhennetty muoto anarkomarkosta, joka on anarkismin tai radikaaliliberalismin kannattaja.

Lähteitä:
Wikipedia Emma Goldman
Wikipedia Emma Goldman
Wikipedia Anarcha-feminism
Google Anarcha-feminism
Kuvalähde: 

Maailman vaarallisimman naisen puheita ja kirjoituksia (Kokoelma). Valikoineet ja suomentaneet Hannu Toivanen ja Ulla Vehaluoto. Työväen Tuotantokomitean julkaisuja, 2008. Luettavissa sivulta:  https://sites.google.com/site/vallankritiikki/emma-goldman-maailman-vaarallisimman-naisen-puheita-ja-kirjoituksia


Suositut tekstit