Kirjailijakin voi olla nainen, ja myös kertoa sen - Aila Meriluoto

 


Kirjailija Aila Meriluoto (10. tammikuuta 1924 Pieksämäki – 21. lokakuuta 2019 Helsinki) julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa Lasimaalaus (1946) 22-vuotiaana. Teos sai kriitikkojen kiitokset ja oli myös kaupallinen menestys. Se osui suoraan sodasta selvinneen sukupolven sydämeen ja oli yhtä aikaa illuusioton ja optimistinen, uhmakas ja suora. Siitä tuli kaikkien aikojen suosituimpia suomalaisia runokokoelmia, ja teoksesta on otettu tähän mennessä 14 painosta.

Meriluoto on kertonut, että sai palautepostia varsinkin naislukijoilta, jotka kertoivat että on ihanaa, kun kirjailijakin voi olla nainen ja uskaltaa myös kertoa sen.

Myös käännöstyö oli osa Aila Meriluodon ansiokasta kirjailijantoimintaa. Suomennoksista vaativimmat ovat Harry Martinsonin Aniara ja Rainer Maria Rilken Duinon elegiat. Muu käännöstyö oli esimerkiksi Johann Wolfgang von Goethea. 

Meriluoto seurasi runouden kentän muutoksia valppaasti eikä tyytynyt toistamaan joskus taannoin menestyksen tuonutta kaavaa. Meriluoto siirtyi 1970-luvulla tunnustukselliseen proosaan, mutta se ei saanut kriitikkojen hyväksyntää ennen kuin 1990-luvulla, jolloin vastaanotto oli suorastaan ylistävää. Kaiken kaikkiaan Aila Meriluoto kuuluu suomalaisen lyriikan murrosajan keskeisiin edustajiin.


Kommentit

Suositut tekstit