Kleopatra samastettiin Egyptissä Isis-jumalattareen

 


18-vuotiaana Egyptin kuningattareksi noussut Kleopatra (69 eaa. – 30 eaa.) oli tarvittaessa häikäilemätön ja kovaotteinen. Roomassa häneen suhtauduttiin yleensä vihamielisesti, sillä häntä pidettiin laskelmoivana Egyptin etujen ajajana. Egyptissä hänet samastettiin Isis-jumalattareen.

Ulkopolitiikassa Kleopatra halusi Egyptille takasin sen menettämät alueet. Hän valtasi takaisin Egyptin erillisalueiksi koko Lähi-idän Juudeaa lukuun ottamatta. Kleopatra olikin epäilemättä taitava sotapäällikkönä, sillä hän onnistui esimerkiksi keräämään maanpakonsa aikana 20-vuotiaana Syyriassa kokoon suuren ja kontrolloidun palkka-armeijan.

Plutarkhos ylisti etenkin Kleopatran kaunista puhetaitoa, kielitaitoa ja älykkyyttä. Hänen mukaansa Kleopatra puhui kreikan ja egyptin lisäksi seitsemää kieltä, muun muassa hepreaa ja etiopialaisten troglodyyttien kieltä. Kleopatra oli hyvin kiinnostunut Egyptistä, ja hän olikin sukunsa ensimmäinen hallitsija, joka opetteli kansan puhumaa egyptiä. Hän myös maalautti itsestään muotokuvia perinteisissä egyptiläisissä asuissa.

Kleopatra VII Filopator oli Egyptin kuningatar 51–30 eaa. ja Egyptin kreikkalaisajan viimeinen aktiivinen hallitsija. Hän teki itsemurhan Egyptin joutuessa lopullisesti Rooman vallan alle.

Kuva: Yksityiskohta John William Waterhousen teoksesta Cleopatra (1888).


Suositut tekstit