Kuka varasti feminismin?

 


Christina Hoff Sommers (s. 1950) edustaa liberaalifeminismiä, jota on kutsuttu myös klassiseksi feminismiksi sekä equity feminism -suuntaukseksi. Hän on tullut tunnetuksi nykyajan feminismin, niin sanotun kolmannen aallon feminismin, kriitikkona. Sommers on kirjoittanut aiheesta muiden muassa teoksen Who Stole Feminism? (1994).

Sommers väittää teoksessa, että "amerikkalaista feminismiä hallitsee tällä hetkellä joukko naisia, jotka yrittävät saada yleisön vakuuttuneiksi siitä, että amerikkalaiset naiset eivät ole vapaita olentoja, joita he luulevat olevan". Hän viittaa feministien ideologiaan jotka uskovat, että "yhteiskuntaamme kuvataan parhaiten patriarkaattina", "miesten hegemoniana", "seksi/sukupuolijärjestelmänä", jossa "hallitseva sukupuoli pyrkii pitämään naiset nöyränä ja alistuvana", "sukupuolifeminismin mukaan". Hän tunnistaa itsensä "oikeudenmukaiseksi feministiksi", joka perustuu uskoon kaikkien oikeudenmukaiseen kohteluun. 

Sommers kritisoi feministisiä kirjailijoita kuten Naomi Wolfia ja Gloria Steinemia, kirjoittaen sen The Beauty Mythissä (1990). Sommerssin mukaan esimerkiksi Wolf väittää virheellisesti, että Yhdysvalloissa 150 000 naista kuolee anoreksiaan vuosittain (ulkonäköpaineiden vuoksi), ja joka väite on sittemmin toistettu muissa lähteissä. Sommersin mukaan vaikka "useimmat asiantuntijat ovat haluttomia antamaan tarkkoja lukuja", todellinen luku on todennäköisesti jossain 100-400 kuolemantapauksessa vuodessa, ja että tämä ei välttämättä liity ulkoisiin paineisiin, vaan pikemminkin muihin terveydellisiin syihin.

Sommers väittää myös, että feministit ovat syyttäneet väärin englantilaista oikeushistorioitsijaa William Blackstonea tukea miehen oikeutta hakata vaimoaan. Hän kirjoittaa, että Ison-Britannian laki on kieltänyt vaimon hakkaamisen 1700-luvulta lähtien, ja amerikkalainen laki on tehnyt samoin ainahistoriansa aikana, vaikka lakeja on toisinaan vain "pantu välinpitämättömästi täytäntöön". Christina Hoff Sommers on yhdysvaltalainen kirjailija, filosofian professori ja konservatiivisen ajatuspajan American Enterprise Instituten tutkija. Hän isännöi myös videoblogia nimeltä The Factual Feminist. Blogin videot ovat American Enterprise Instituten YouTube-kanavalla. Sommers on yhdistetty Intellectual Dark Web -ryhmään.
Kommentit

Suositut tekstit