kukaan ei ajattele sinua kuitenkaan

 


Lopeta sen murehtiminen, mitä muut ajattelevat sinusta – tutkimusten mukaan kukaan ei ajattele sinua kuitenkaan.

The Ascent-lehti summaa yhteen tutkimuksia, jotka vahvistavat, että et juurikaan kiinnosta kanssaihmisiäsi. Ihmiset ajattelevat nimittäin lähinnä itseään.

Ihmiset eivät puhu juuri mistään muusta kuin itsestään. Klassisessa kommunikaatiotutkimuksessa vuodelta 1997 osoitettiin, että keskusteluissa puhujan asiasisällöstä 78% koski häntä itseään tai hänen omia näkemyksiään. Tutkijat määrittelivätkin tutkimustulosten pohjalta keskustelun kommunikaatiomuodoksi, jossa puhuja välittää muille ihmisille paljon tietoa itsestään.

Ihmiset ajattelevat, että muut ihmiset kokevat asiat samalla tavalla kuin he itse. Vuonna 2013 Harvardin yliopistossa tehty tutkimus todisti, että ihminen tulkitsee keskustelukumppaninsa tunteita ja ajatuksia käyttäen omia kokemuksiaan. Toisin sanoen ihminen olettaa itsekeskeisyyttään myös keskustelukumppaninsa kokevan asiat samalla tavalla kuin hän itse.

Tutkimusten mukaan aivojen perustila on ajatella ensisijaisesti omaa itseä, myös lepotilassa. Toisin sanoen emme edes voi itsekeskeisyydellemme mitään. Aivomme nyt sattuvat olemaan ohjelmoidut toimimaan näin.

Tekstilähde Yle fi ja aiheesta enemmän:

Kuva: Auguste Rodin: Ajattelija, 1879−1899.


Kommentit

Suositut tekstit