Oopperalaulaja Aino Ackté oli itsenäistyvän Suomen aito kulttuurihenkilö
Aino Acte Pariisin Oopperassa 1900 Taiteilijatar Alcestena.
Eksentrinen Aino Ackté (24. huhtikuuta 1876 Helsinki – 8. elokuuta 1944 Vihti) oli ensimmäinen suomalainen kansainvälinen oopperatähti ja suomalaisen oopperan uranuurtajia. Hän työskenteli kotimaansa lisäksi muun muassa Pariisin ja New Yorkin maailmankuuluilla oopperanäyttämöillä.
"osallistui Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900 Suomen imagon edistämiseen
Ackté oli itsenäistyvän Suomen aito kulttuurihenkilö. Hän osallistui Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900 Suomen imagon edistämiseen esittämällä suomalaista musiikkia. Noihin aikoihin hän käänsi myös Juhani Ahon ”lastuja” eli novelleja pariisilaislehtien sunnuntainumeroihin.
Ackté oli myös suuri diiva ja oman aikansa superjulkkis. Jo ensimmäisten konserttien jälkeen Helsingissä yleisö seurasi häntä kotiportille asti.
Aino Ackté nousi ylistetyksi tähdeksi esiintyessään Faustin Margaretan roolissa. Hänet kiinnitettiin kuudeksi vuodeksi Pariisin Suureen oopperaan, ensimmäisenä suomalaisena laulajana. Mainettaan hän kasvatti mm. Toscan nimiroolissa ja Richard Straussin Salomena, jota pidetään hänen uransa huippuna.
– Aino Acktén nimissä oli hajuvesiä, keksejä, hattuja. Hänellä oli upea huoneisto, ja oopperalle hän saapui näyttävästi hevosvaunuilla, kirjailija Raija Oranen on kuvannut oopperatähden elämää.
Hänen ystäväpiiriinsä kuului muun muassa Albert Edelfelt, joka maalasi hänestä kuuluisan kokovartalokuvan vuonna 1901. Kotimaassa Ackté toimi musiikinopettajana ja muokkasi Ahon romaanista Juha libreton, jota sekä Aarre Merikanto että Leevi Madetoja käyttivät oopperasävellyksensä pohjana. Jean Sibelius omisti Acktélle Luonnotar-sävelrunonsa sekä muutamia yksinlauluja.
Ackté on mahdollisesti belgialaisen Hergén Tintin seikkailut -sarjakuvissa esiintyvän laulajatar Bianca Castafioren alkuperäinen esikuva.
Oopperadiiva Ackté alkoi vuonna 1912 järjestää kansainvälisiä Olavinlinnan oopperajuhlia, joista myöhemmin tuli Savonlinnan oopperajuhlat.
Tekstilähde Aino Ackté Wikipedia
Aino Ackté oli Suomen diivojen diiva Ilta Sanomat
Kuvalähde Wikimedia Commons