Louis Wain keksi kissamaailman

 Louis Wainia (1860 − 1939, Yhdistynyt kuningaskunta) on pidetty merkittävänä kissojen kuvaajana ja henkilönä joka nosti kissojen arvostusta. Häntä on pidetty myös huomattavana eläinten oikeuksien edustajana. Wainin tekemät teokset ovat vaikuttaneet lukemattomiin myöhempiin taiteilijoiden tekemiin kissa- ja eläinaiheisiin, joko tiedostetusti tai tiedostamatta.


Realistisella tyylillä tehty kissa Wainin uran alkuvaiheessa.


Vuonna 1884 24-vuotias kuvataiteilija ja kuvittaja Wain meni naimisiin 34-vuotiaan kotiopettaja Emily Richardsonin kanssa. Suhdetta on kuvattu onnelliseksi, mutta Richardson sairastui pian rintasyöpään. Samoihin aikoihin pari otti hoiviinsa mustavalkoisen kulkukissan pennun, jonka he nimesivät Peteriksi. Valvoessaan vaimonsa sairasvuoteen äärellä Wain alkoi piirtää Peteriä eri kuvakulmista. Ne olivat hänen ensimmäisiä kissapiirroksiaan. Emily kuoli syöpään kaksi vuotta häiden jälkeen.


Wainin suosittuja kissa-aiheita.


Wainin työt olivat suosionsa huipulla 1800-luvulla: kuvituksia näkyi aikakauslehdissä, kirjoissa ja postikorteissa. Kissat on usein kuvattu ihmismäisissä tilanteissa, kuten pelaamassa korttia, juomassa teetä, kalastamassa tai rannalla.

Kissojen piirtämisen lisäksi Wain liittyi hyväntekeväisyysjärjestöihin, kuten "Elävien eläinten leikkelyä vastustavaan yhdistykseen" (National Anti-vivisection Society) ja "Kissojensuojeluyhdistykseen" (The Society for the Protection of Cats) sekä toimi vuosia "Kansallisen kissakerhon" (National Cat Club) puheenjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.


Wainin työt on tunnistettu 1960-luvun psykedeelisen taiteen edeltäjäksi.


Wainin myöhemmät työt on tunnistettu 1960-luvun psykedeelisen taiteen tärkeäksi edeltäjäksi. 1960-luvulla kiinnostus Wainin psykedeelistä työtä kohtaan heräsi uudelleen, ja sen ajan psykedeelia-fanit "ihmettelivät, kuinka Wain pystyi tuottamaan näitä [psykedeelisiä] kuvia ilman minkäänlaisia ​​stimulantteja".
Louis Wain kuvattuna vuonna 1903.


Wainilla diagnosoitiin 64-vuotiaana vuonna 1924 skitsofrenia. Hän joutui ajan tavan mukaisesti viettämään loppuelämänsä sairaalassa, mutta jatkoi töidensä tekemistä elämänsä loppuun asti.

Kirjailija H. G. Wells sanoi Wainista: "Hän teki kissasta omanlaisensa. Hän keksi kissatyylin, kissayhteiskunnan, koko kissamaailman."


The Electrical Life of Louis Wain (2021) elokuva.


The Electrical Life of Louis Wain (2021) elokuva kertoo ihmeellisen tarinan erikoisesta brittitaiteilija Louis Wainista, jonka leikkisät ja ajoittain psykedeeliset kuvat muokkasivat pysyvästi sitä, miten ihmiset näkevät kissat. Elokuva on saatavana muun muassa kirjastoista DVD-formaatissa.Tekstilähteet:
Louis Wain Wikipedia
Louis Wain Wikipedia engl
Kuvien lähde:
Pinterest


Suositut tekstit