Franz Marc maalasi Sinisten hevosten tornin eläinten silmien kautta

 


Sinisten hevosten torni ( saksaksi : Der Turm der blauen Pferde ) on saksalaisen ekspressionistisen taiteilijan Franz Marcin (1880 – 1916) öljymaalaus vuodelta 1913. Sitä on kutsuttu yhdeksi hänen parhaista teoksistaan, mutta se katosi vuonna 1945.

Marc loi maalauksen kesällä 1913. Alustava luonnos musteella ja guassilla on säilynyt uuden vuoden postikortin muodossa runoilija Else Lasker-Schülerille, yksi 28 maalatusta postikortista, jotka taiteilija lähetti hänelle ja johon runoilija vastasi kuvitetuilla kirjeillä, ja joita käytettiin myöhemmin romaanissaan Malik. 

Sinisten hevosten torni on yksi Marcin useista eläinmaalauksista, joista on ryhmäkuvissa hevosia. Se on yksi merkittävimmistä niistä, joissa hän yrittää "nähdä ja maalata [eläimen] silmien kautta".
Berliinin yliopistossa 1921 pidetyssä luennossa teologi Paul Tillich valitsi tämän maalauksen esikuvaksi ekspressionistien "tuhoamisesta luonnollisista muodoista ja väreistä saadakseen käsityksen asioiden sisäisestä totuudesta".  

Taidehistorioitsija Susanna Partsch ehdottaa, että kuu, sateenkaari ja tähdet viittaavat siihen, että maalauksessa yritetään "kuvata olennon ja kosmoksen yhtenäisyyttä, jossa ihmiskunta sublimoituu hevosissa, jotka edustavat ihmisen voimaa". Maalausta on pidetty yhtenä taiteilijan hienoimmista teoksista. 

Franz Marc Verdunissa 1916.


Tekstilähde The Tower of Blue Horses Wikipedia
Kuvien lähde WikimediaSuositut tekstit

Kuva

Tunnelukot