Maria Jotuni - sukupuolinormien ravistelija

 


Maria Jotuni (1906 - 1943) oli aikansa outolintu: kirjailija ja näytelmäkirjailija ja aikansa radikaali. Hänen teoksiaan ja niiden aiheita pidettiin usein naiselle sopimattomina, vaikka toisaalta häntä arvostettiin mestarillisena kielenkäyttäjänä. 

Jotuni oli etenkin ihmisen sisäisen maailman kuvaaja, joka pohti tuotannossaan rakkautta ja vapautta, oikeaa ja väärää tuoden yhteiskunnalliset epäkohdat esille yksilön moraalisten ongelmien ja naisen elämään liittyvien sovittamattomien ristiriitojen kautta. 

Myöhäisnaturalismin sekä dekadenssin kirjailijoista Jotuni tunsi ihailemansa Knut Hamsunin lisäksi ainakin Jonas Lien, Herman Bangin, Hjalmar Söderbergin, Peter Altenbergin, Anton Tsehovin ja August Strindbergin. Näiden kirjailijoiden pessimismi, kaunistelematon ihmiskuvaus, miehen ja naisen välisten suhteiden, samoin kuin vanhempien ja lasten suhteiden armoton analyysi luovat taustan Jotunin kirjalliselle maailmalle. 

Siveettömyyden apostoli Jotunin tuotanto herätti piankin ristiriitaisia tunteita. Pahinta on, että tekijä on nainen. Helsingin Sanomien yleisönosastokirjoituksessa todettu ero miehen ja naisen kirjoitusten välillä tuo esiin käsityksen, joka oli yleinen: ”Ja se väite vielä meidän aikanammekin pitää paikkansa, että jos naisen kirjoittama kirja on siveetön, niin se vahingoittaa vielä enemmän kuin samanlainen miehen kirjoittama.

Jotuni edusti tyylillisesti sekä realismia, impressionismiä että ekspressionismiä. Hän sai virikkeitä myös suomentamansa tanskalaisen Karin Michaëlisin päiväkirja- ja kirjemuotoisista avioliittokuvauksista.

Tekstilähteet ja lainaukset
Maria Jotuni Wikipedia
Maria Jotuni - sukupuolinormien ravistelija Yle
Maria Jotuni Helsinkifi
Kuvalähde Museovirasto via Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta


Suositut tekstit