Yukio Mishima pakkomielteiset väitteet kauneuden, eroottisuuden ja kuoleman yhtenäisyydestä

 

Sun and Steel by Yukio Mishima | Audiobook


Yukio Mishima (Kimitake Hiraoka, 1925  –  1970) oli japanilainen kirjailija, joka kirjoitti erityisesti vieraantumisesta ja toiseudesta.

Mishiman merkittäviä vaikutteita olivat Markiisi de Sade ja Jean Genet. Henkilökohtaisessa elämässään Mishima arvosti suuresti Japanin keisarillista menneisyyttä sekä bushidōon kuuluvaa samurai-etiikkaa. Hän koki hyvin henkilökohtaisesti häpeällisenä moraalisen alennustilan, johon Japanin omanarvontunto hänen mielestään oli joutunut sen jouduttua antautumaan toisessa maailmansodassa.

Mishiman teokselle on ominaista "sen ylellinen sanavarasto ja dekadentit metaforat, perinteisten japanilaisten ja nykyaikaisten länsimaisten kirjallisuustyylien fuusio sekä sen pakkomielteiset väitteet kauneuden, eroottisuuden ja kuoleman yhtenäisyydestä", kirjailija Andrew Rankinin mukaan.


Yukio Mishima

Mishimaa pidetään yhtenä 1900-luvun tärkeimmistä kirjailijoista. Häntä harkittiin Nobelin kirjallisuuden palkinnon saajaksi vuonna 1968, mutta palkinto meni hänen maanmiehelleen ja hyväntekijälleen Yasunari Kawabatalle. Mishiman teoksiaan ovat muun muassa romaanit Confessions of a Mask ja Kultaisen paviljongin temppeli sekä omaelämäkerrallinen essee Sun and Steel. 

Tekstilähteet 
Yukio Mishima Wikipedia
Yukio Mishima Wikipedia
Kuvalähteet 
Wikimedia
Sun and Steel by Yukio Mishima | Audiobook


Suositut tekstit

Kuva

Tunnelukot