Impressaari Malcolm McLaren

 


Malcolm McLaren (1946–2010) oli brittiläinen impressaari, kuvataiteilija, muusikko ja tuottaja. Hän tunnetaan parhaiten punk rock - ja new wave -bändien, kuten New York Dolls, Sex Pistols, Adam and the Ants ja Bow Wow Wow, promoottorina ja managerina sekä punk-alakulttuurin varhaisena kaupallisena arkkitehtina.

McLaren kasvoi nuoruutensa isoäitinsä hoivissa vanhempiensa erottua, ja kävi useita brittiläisiä taidekouluja 1960-luvulla, joissa hän tuli mukaan underground-taiteeseen ja vasemmistolaiseen aktivismiin. Vuosina 1974–1976 McLaren pyöritti King's Roadilla Lontoossa SEX -nimistä rock-shoppia ja  boutiqueta ystävänsä Vivienne Westwoodin kanssa, joka auttoi muovaamaan varhaista punk-muotia ja tuli varhaiseksi punk-alakulttuurin keskukseksi Lontoossa.


“God Save the Queen” single (1977).


McLarenin järjestämä kiistanalainen levy “God Save the Queen” oli tyypillinen McLarenin järkytystaktiikka, ja hän sai julkisuutta pidätettynä promootiovenematkan jälkeen parlamentin ulkopuolella. 1980-luvulla McLaren jatkoi muiden Lontoon toimijoiden managerointia ja esiintyi sooloartistina, keskittyen aluksi hip hopiin ja maailmanmusiikkiin ja myöhemmin monipuolistuen funkkiin, discoon ja elektroniseen tanssimusiikkiin.

Hänen ensimmäinen albuminsa Duck Rock (1983) osoittautui vaikuttajaksi tuomaan hip hopin laajemmalle yleisölle Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Kahdesta albumin singlestä, "Buffalo Gals" ja "Double Dutch", tuli suuria listahittejä molemmin puolin Atlanttia. Myöhemmissä vuosissaan hän asui Pariisissa ja New Yorkissa.


Tekstilähteet
Kuvalähde Pinterest



Suositut tekstit