Tiedostamaton tekeminen

 



Tiedostamaton tekeminen viittaa usein toimintaan, jota teemme automaattisesti tai alitajuisesti, ilman aktiivista tietoisuutta tai harkintaa. Se voi myös kehittyä ja kasvaa eri suuntiin tietämättämme. Sitä voi verrata meemiin (engl. meme) joka on kulttuurillinen idea, käyttäytymismalli, tyyli tai käyttötapa, viestinnällinen kopioituja eli replikaattori, joka leviää kulttuurissa henkilöltä toiselle. 

Tiedostamaton tekeminen voi liittyä moniin eri konteksteihin, kuten päivittäisiin rutiineihin, luovaan toimintaan ja sosiaaliseen käyttäytymiseen sekä parisuhteeseen.

Päivittäiset rutiinit ohjaavat automaattisesti toimintaamme, emmekä kiinnitä niihin erityistä huomiota; suoritamme niitä alitajuisesti oppimamme ja kokemusmaailmamme avulla.

Luova toiminta, kuten taiteen tai vaikkapa tekstin tekeminen, voivat ohjautua alituijuisesti. Saatamme ajatella olevamme "luovia", vaikka mallit tulevatkin tajuntamme tiedostomattomasta tilasta, opitusta tai koetusta. Luova tekeminen voi olla myös psykoanalyysi joka palauttaa tietoisuuteen jotakin mitä olimme jo unohtaneet. 

Parisuhde- sosiaalisen toiminnan kontekstissa tiedostamaton tekeminen voi johtaa ongelmiin arkielämässä. Esimerkiksi jos emme ole tietoisia omista käyttäytymismalleistamme tai tunteistamme, saatamme toistaa haitallisia malleja suhteissamme.

Tiedostamattoman käyttäytymisen tunnistaminen voi olla haastavaa, koska se on luonteeltaan alitajuista. Joitakin strategioita tunnistamiseen ja korjaamiseen ovat:
- Tutustu uusiin ihmisiin jotka rikkovat stereotypioita. Ennakkoluulot perustuvat osittain menneisiin kokemuksiin tai tietoihin. Uuden tiedon tai kokemusten lisääminen voi ohjata vanhoja ennakkoluuloja uuteen suuntaan.
- Tunnusta, että sinulla on ennakkoluuloja. Meillä kaikilla on ennakkoluuloja, ja ne voivat vaikuttaa käyttäytymiseemme tietämättämme. 
- Tunnista vanhat kaavat.
- Pyri muuttamaan ja kehittämään tietoisesti ajatuksiasi ja käyttäytymismallejasi.

On huomattava, että tiedostamaton tekeminen ei ole aina negatiivista. Se voi olla hyödyllistä esimerkiksi silloin, kun suoritamme tehtäviä, joihin olemme tottuneet, kuten päivittäisiä rutiineja. Tällöin tiedostamaton tekeminen voi auttaa meitä suorittamaan tehtävät ilman, että meidän tarvitsee keskittyä jokaiseen yksityiskohtaan. Tiedostamattoman tajunnanvirran hyödyntäminen on hyödyllistä ja palkitsevaa myös esimerkiksi luovassa tekemisessä. 

Jos haluamme muuttaa toimintaamme tai oppia uusia taitoja, tiedostamattoman tekemisen tunnistaminen ja tiedostetuksi tekeminen voivat olla avainasemassa. 

Tekstilähteet
Kuvalähde Getty Images/Carol Yepes


Suositut tekstit