Norman Batesin ispiraation lähde Ed Gein

Anthony Perkins esittää Norman Batesia elokuvassa Psyko.

Norman Bates on kirjailija Robert Blochin luoma kuvitteellinen hahmo, joka esiintyi ensi kerran tämän vuonna 1959 julkaistussa romaanissa Psyko. Alfred Hitchcock teki romaanista samannimisen menestyselokuvan vuonna 1960, ja joka sai myöhemmin erilaisia jatko-osia. Batesin hahmon inspiraation lähde on todellinen yhdysvaltalainen sarjamurhaaja Ed Gein.

Kuvitteellinen Norman Bates

Norman Batesin äiti Norma oli poikaansa kohtaan hyvin ankara ja kielsi häneltä kaikki suhteet naisiin (paitsi itseensä) kertoen, että kaikki naiset ovat prostituoituja. Kun Batesin isä kuoli, he asuivat äitinsä kanssa kahdestaan aina Batesin teini-ikään asti, kunnes Batesin äiti otti rakastajan Joe Considinen. Kateuden vallassa Bates tappoi äitinsä ja tämän rakastajan rotanmyrkyllä. Hän kirjoitti vale-itsemurhaviestin, jotta näyttäisi että nämä olisivat tehneen itsemurhan yhdessä. 

Jonkin aikaa sairaalassa oltuaan šokissa Batesille kehittyi dissosiatiivinen identiteettihäiriö, jossa hänellä esiintyy kaksi erillistä persoonallisuutta. Norman perii äitinsä talon – missä hän piti tämän ylös kaivettua ruumista – ja perheen motellin. Hän esiintyy itsenään ja äitinään käyttäen tämän vaatteita ja tappaen kaikki, jotka kokee uhkana pojalleen ja itselleen.

Sekä kirja- että elokuvaversio Psykosta alkavat, kun Mary Crane on pakomatkalla varastettuaan työnantajaltaan rahaa, ja yöpyy motelliin yhdeksi yöksi. Bates lumoutuu naisesta ja pyytää tämän ujona illalliselle provosoiden ”äitinsä” kateutta, jolle ”äiti” raivostuu ja uhkaa tappavansa tytön, jos Bates päästää hänet taloon. Bates uhmaa ”äitiään” ja syö Cranen kanssa. Bates kertoo naiselle äidistään ja pahastuu, kun Crane ehdottaa äidin laittamista hoitolaitokseen. Myöhemmin Bates juo itsensä sammuksiin. Ollessaan tainnuksissa ”äiti” ottaa vallan ja tappaa Cranen. Murhaaminen ja murhien selvittely jatkuvat tämän jälkeen kirjan- ja elokuvan tarinoissa.

Todellinen murhaaja Ed Gein

Robert Blochin kirjoittama psykologinen kauhuromaani Psyko kertoo henkisesti sairaasta Norman Batesista ja hänen elämästään ja tekemistään henkirikoksista pienessä Fairvale-nimisessä kaupungissa Yhdysvalloissa. Romaanin teemoja ovat identiteettihäiriöt, murhat ja äidin ja pojan epänormaalit suhteet sekä vihjeet näiden insestistä. Batesin hahmon inspiraation lähde on murhaaja Ed Gein.


Ed Gein.

Gein oli yksi Yhdysvaltain historian tunnetuimmista ja erikoisimmista murhaajista. Hän asui Wisconsinin Plainfieldin pikkukylässä, ryösti hautoja ja surmasi tiettävästi kaksi naista. Hän valmisti uhriensa ruumiista vaatteita sekä erilaisia esineitä. Gein saattoi olla myös useampisarjamurhaaja tai kannibaali, vaikka sitä ei ole koskaan pystytty todentamaan.

Geinin isä oli alkoholisoitunut ja pahoinpiteli perhettään. Hän oli useimmiten työttömänä. Äiti taas oli jyrkän uskonnollinen, ja kaikki seksuaalisuuteen liittyvä oli Geinin perheessä ankarasti kiellettyä. Äiti piti muutenkin perhettään tiukassa hirmuvallassa siteeraten jatkuvasti Raamattua.

Äiti oli aikaisemmin pitänyt sekatavarakauppaa kylällä mutta lopetti sen ja kielsi perheeltään kaikki kontaktit ulkomaailmaan ja muihin ihmisiin. Hän toisti jatkuvasti, että kaikki naiset ovat prostituoituja, ja pakotti perheensä muuttamaan kylältä syrjäseudulle metsän keskelle, yksinäiselle maatilalle täysin eristyksiin muusta maailmasta.

Gein kasvoi sairaassa, eristäytyneessä ympäristössä ujoksi lapseksi, joka ei saanut edes koulussa minkäänlaisia ystäviä; osin siksi, että hän käyttäytyi oudosti, ja osin siksi, että hänen äitinsä oli jyrkästi kieltänyt häntä puhumasta muille ihmisille. Äiti oli Geinin ainoa ja paras ystävä, johon hänellä oli eräänlainen viha-rakkaus-suhde. Geinin ollessa 39-vuotias hänen äitinsä kuoli aivoinfarktiin, ja Geinin maailma romahti. Äiti oli jo vuosia ollut miehen koko elämä: hän oli asunut kahdestaan äitinsä kanssa isänsä ja veljensä kuoltua.

Gein kärsi skitsofreniasta, ja jäätyään yksin äidin kuoltua hän ei enää kyennyt hallitsemaan mieltään vaan joutui psykoosiin. Geinin kerrotaan kuulleen ja nähneen harhoja sekä haistaneen tuoksuja, joita ei todellisuudessa ollut olemassa. Lisäksi hänen mielensä alkoi vallata pakottava tarve alkaa käyskennellä paikallisella hautausmaalla. Gein yritti kaivaa myös äidin ruumista ylös mutta epäonnistui yrityksessä, koska arkku oli valettu sementtiin.

Geinin rikokset saivat laajaa huomiota vuonna 1957, kun viranomaiset huomasivat, että hän oli kaivanut esiin ruumiita paikallisilta hautausmailta ja tehnyt niiden luista ja ihosta esineitä. Hän myös tunnusti tappaneensa kaksi naista. Vuonna 1968 Gein katsottiin kykeneväksi terveytensä puolesta oikeudenkäyntiin; hän todettiin syylliseksi yhteen murhaan, mutta todettiin mielisairaaksi ja määrättiin suljettavaksi psykiatriseen laitokseen.

Kun Psyko valittiin elokuvasovitukseen Geiniin kohdistuneen mediahuomion seurauksena, kertoi Bloch myöhemmin, että hän oli inspiroitunut enemmän Geinin tapaukseen liittyvistä yhteisön suhteista – ajatus siitä, että "naapurin mies saattaa olla hirviö, jota ei voi aavistaa edes hurjimpien juorujen perusteella. Tarinassa oli pikkukaupungin elämän mikrokosmos." Vuosia myöhemmin, kun Geinin rikosten täydelliset yksityiskohdat paljastettiin, hämmästyi kirjailija "kuinka paljon luomani kuvitteellinen hahmo muistutti todellista Ed Geinia sekä teoillaan että motivaatioillaan."



Tekstilähteet
Norman Bates Wikipedia
Norman Bates Wikipedia engl
Ed Gein Wikipedia
Ed Gein Wikipedia engl
Norman Bates Wikipedia
Psycho (novel) Wikipedia engl
Kuvien lähde Pinterest




Suositut tekstit