Francis Baconin krusifiksit

 

“Three Studies for Figures at the Base of a Crucifixion” (1944)

Francis Bacon (1909 Irlanti – 1992 Espanja) oli irlantilainen ekspressionistinen taidemaalari joka teki useita maalauksia ristiinnaulitsemisesta. Hän teki ainakin kahdeksan merkittävää ristiinnaulitsemisaiheista maalausta, jotka kattoivat viisi vuosikymmentä. 

“Three Studies for Figures at the Base of a Crucifixion” (1944) on yksi tämän aiheen tunnetuimpia hänen teoksiaan. Tämä triptyykki on laajalti pidetty Baconin ensimmäisenä kypsänä teoksena. Maalaus esittää vääristyneitä ja muodonmuutoksia kärsineitä hahmoja kuumaa oranssia taustaa vasten.

Baconin ristiinnaulitsemisteokset ovat merkittäviä, koska ne kuvaavat hänen elämänkestävää kiinnostustaan ristiinnaulitsemisen aiheeseen ja tarjoavat syvällisen katsauksen hänen taiteelliseen lähestymistapaansa ja tyylinsä kehitykseen. Hänen kiinnostuksensa ristiinnaulitsemiseen saattaa johtua useista tekijöistä. 

Francis Bacon 1970-luvulla.

Kiinnostus saattaa johtua hänen kasvatuksestaan Irlannissa, jossa katolisuus on vallitseva uskonto. Lisäksi hän osallistui Oberammergaun passionäytelmään huhtikuussa 1930, mikä saattoi vaikuttaa hänen kiinnostukseensa ristiinnaulitsemisen aiheeseen.

Ristiinnaulitsemisteoksissa Bacon käyttää myös kuvattavien henkilöiden kasvojen muodoissa vääristymiä, ja kasvot saattavat olla kuin mustelmilla ja epämuodostuneita, joka saattaa viitata taiteilijan mieltymyksiin masokismiin.

Baconin maalauksissa ristiinnaulitsemisen aihe liittyy usein teurastamoihin ja lihaan, viitaten "kuoleman hajuun". Triptyykin muoto, jota hän käytti koko uransa ajan, on myös tuttu uskonnollinen idea, joka on lainattu menneisyyden taiteesta: kolminaisuuden mysteerin allegoria.

Baconin teokset eivät kuitenkaan ole perinteisiä uskonnollisia kuvauksia. Ne ovat pikemminkin abstrakteja ja ekspressionistisia tulkintoja ristiinnaulitsemisen teemasta, jotka keskittyvät inhimilliseen kärsimykseen ja ahdistukseen.


Suositut tekstit