Hatšepsut yksi parhaiten onnistuneista faaraoista

 



Hatšepsut oli pisimpään hallinnut naispuolinen faarao ja häntä pidetään yhtenä Egyptin suurimmista ja menestyksekkäimmistä faaraoista. Hän hallitsi Egyptiä Uuden valtakunnan 18. dynastian aikana vuosina 1479–1458 eaa. 


Hatšepsut oli faarao Thutmosis I:n ja tämän ykkösvaimon Ahmosen tytär. Hänen nimensä tarkoittaa ”ylevistä naisista etummainen”. Perinteen mukaisesti Hatšepsut meni naimisiin velipuolensa Thutmosis II:n kanssa.

Hatšepsutista tuli sijaishallitsija poikapuolensa aikuistumiseen saakka. Seitsemäntenä hallitusvuotenaan Hatšepsut kuitenkin muutti lakia ja teki vallankaappauksen kruunauttamalla itsensä Egyptin faaraoksi. Hän otti itselleen kaikki kuninkaalliset nimet ja arvonimet, jotka hän kaiverrutti kieliopillisesti feminiinimuodossa. 

Hatšepsut vahvisti asemaansa maan ensimmäisenä naisfaaraona myös asennuttamalla julkisiin rakennuksiin kohokirjoituksia, joissa kuvattiin kuinka Thutmosis I oli tehnyt hänestä kanssahallitsijansa ja kuinka Amon oli lähettänyt oraakkelin ennustamaan hänen valtaannousuaan. 


Hatšepsutia esittävä patsas.

Hatšepsut käynnisti valtakaudellaan monia suuria rakennus- ja kehityshankkeita. Rakennushankkeet olivat huomattavasti runsaslukuisempia ja mittavampia kuin yhdelläkään edeltäjällään. Hatšepsut lisäsi merkittävästi kaupankäyntiä naapurivaltioiden kanssa, ja kasvatti siten Egyptin hyvinvointia. Hän aloitti myös sotaretket Syyriaan ja Nubiaan, joskin Egyptissä Hatšepsutin valtakausi oli rauhan aikaa. 

Monet egyptologit pitävät Hatšepsutia yhtenä parhaiten onnistuneista faaraoista. 


Kuvien lähteet Pinterest ja Wikimedia


Suositut tekstit

Kuva

Tunnelukot