4 merkittävää filosofia kautta aikojen | Simone de Beauvoir, Hypatia Aleksandrialainen, Hannah Arendt ja Martha Nussbaum

 


Simone de Beauvoir (1908-1986) oli ranskalainen kirjailija, filosofi ja feministi, joka on tunnettu erityisesti teoksestaan “Toinen sukupuoli” (Le Deuxième Sexe), joka on yksi merkittävimmistä feministisen filosofian teoksista. Beauvoirin filosofia keskittyi erityisesti eksistentialismiin, etiikkaan ja feminismiin.

Hypatia Aleksandrialainen (noin 350– 415 ) oli antiikin ajan filosofi ja matemaatikko, ollen yksi ensimmäisistä tunnetuista naispuolisista matemaatikoista ja filosofeista. Sokrates Skolastikko ylisti hänen olleen omana aikanaan ylittämätön filosofiassa ja tieteissä. Uudella ajalla hänestä on kasvanut legenda: humanismin, tieteiden ja feminismin varhainen esitaistelija. 

Hannah Arendt (1906-1975) oli 1900-luvun tärkeimpiin kuuluva saksalainen filosofi ja yhteiskuntateoreetikko. Hänet tunnetaan tutkimuksistaan totalitarismin ja poliittisen filosofian alalla. Teoksissaan hän tutki muun muassa pahaa, valtaa, auktoriteettia ja totalitarismia.

Martha Nussbaum (1947-) on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista elävistä moraalifilosofeista. Hän on tunnettu filosofisesta puolustuksestaan uskonnollisen suvaitsevaisuuden, feminismin ja tunteiden ansioista. Hänen erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat olleet antiikin filosofia, poliittinen filosofia ja etiikka.


Suositut tekstit