Muistamme nenällämme - Proustin ilmiö

 


Proustin ilmiö, nimetty ranskalaisen kirjailijan Marcel Proustin mukaan, on voimakkaan muistin äkillinen esiintyminen. Muisti on niin voimakas ja elävä, että se voi sisältää myös useita aistillisia ja emotionaalisia komponentteja. Monet ihmiset kokevat Proustin ilmiön, kun he maistavat ruokia, joita he söivät nuorempana. Tämä on tunne, kun joku syö esimerkiksi äitinsä kotiruokaa. Tällä hetkellä he eivät aktiivisesti yritä muistaa mitään tiettyjä muistoja, mutta nämä muistot palaavat silti. Proustin ilmiö liittyy usein hajuihin.

Proust osoittaa meille, että tunteet ja aistimukset tulevat ennen muistoja. Kun hän juo teetään, kestää kauan ennen kuin omaelämäkerrallinen, semanttinen muisti (muiston tarina) ilmestyy. Hänelle tulee mieleen lapsuuden kokemuksia teetä juodessaan.

Tiedämme nyt, että hajut ovat parempia vihjeitä laukaisemaan omaelämäkerrallisia muistoja kuin muut ärsykkeet. Tämä johtuu siitä, että hajuaisti on suorassa yhteydessä limbiseen järjestelmään, joka on mukana tunteiden ja muistin tuottamisessa. Hajuaisti on ainoa aisti, joka ohittaa talamuksen välityksen ja sillä on ensisijainen pääsy aivojen alueille, jotka ovat tyypillisesti aktiivisia emotionaalisen prosessoinnin (amygdala), pitkäaikaisen muistinmuodostuksen (hippokampus) ja korkeamman kognitiivisen päättelyn ja arvioinnin (orbitofrontaalinen korteksi) aikana.


Suositut tekstit