Toivo Pekkanen: Tehtaan varjossa (1932) romaani

 

Kirjailija Toivo Pekkanen kuvattuna 1950-luvulla.

“Tehtaan varjossa” on Toivo Pekkasen (1902 Kotka – 1957 Kööpenhamina) vuonna 1932 ilmestynyt romaani. Se on Suomen kirjallisuuden tunnetuimpia työläiskirjoja. Teos oli Pekkasen ensimmäinen myyntimenestys ja hänen läpimurtokirjansa.

Kirja seuraa Samuel Oino -nimisen nuoren elämää sisällissodan jälkeisessä Suomen satamakaupungissa. Isänsä kuoltua hänen on mentävä tehtaaseen töihin, jotta hänen perheensä ei kuole nälkään. Pian Samuel huomaakin, että tehtaan sisäinen työskentely on kuin pienoismalli yleisestä elämästä, jossa ylemmässä asemassa olevat voivat kohdella alamaisiaan tahtonsa mukaan.

Samuel on kuitenkin hyvin ahkera ja tottelevainen luonteeltaan, joten pian hän nousee hierarkiassa ja pääsee eteenpäin elämässä. Matkan varrella hän tapaa myös monia muita ihmisiä, kuten hänen kapinallisen serkkunsa Pekka Valveen, Eemilin ja Fransin ja hänen rakastettunsa Elsan ja Eliisan.

Tehtaan varjoissa romaanin kansikuva.

Kirja käsittelee vaivihkaa yhteiskunnallisia ongelmia ja niitä aatteita ja kokemuksia, jotka säätelevät yksilöiden ja yhteisöjen elämää. Pekkanen kuvasi realistisesti työväenluokan elämää, mutta keskittyi yhteiskunnallisen analyysin ja kritiikin sijasta yksilöiden pyrkimyksiin. Hänen suosionsa ylittikin luokkarajat.

Tehtaan varjossa -teosta on luonnehdittu omaelämäkerralliseksi, koska kirjan päähenkilön Samuel Oinon elämä muistuttaa Pekkasen omaa elämää. Sekä Samuel että Pekkanen voidaan nähdä henkilöinä, jotka ovat kotoisin työläisperheistä ja joutuvat varhain raskaisiin töihin. Molemmilla on halu sivistää itseään ja he lukevat paljon. Molemmat tuntevat ajoittain kuuluvansa yhteisön ulkopuolelle. 



Suositut tekstit