Tom of Finland nahkakoppalakit ovat muodin valtavirtaa

 


Kuvataiteilija Touko Laaksosen (1920 Kaarina – 1991 Helsinki), taiteilijanimeltään Tom of Finland, vaikutus muotiin on ollut merkittävä. Hänen taiteensa on vaikuttanut muodin lisäksi taiteisiin sekä esimerkiksi popkulttuuriin ja muotiestetiikkaan. Tom of Finland hahmojen yksi ikoninen tunnusmerkki olivat nahkakoppalakit. Ne on omaksuttu huippumuodin kautta tämän päivän valtavirtamuotiin. 


Koppalakit tulivat muotiin erityisesti 2010-luvun puolivälissä ja suosituimpia muotimerkkejä olivat näissä esimerkiksi Ruslan Baginskiy, Chanel ja Versce. Tom of Finland tyylisiä nahkakoppalakkeja ovat käyttäneet lukuisat merkittävät muotivaikuttajat kuten muun muassa Bella Hadid, Kaia Gerber ja Olivi Culpo. 


Monet valokuvaajat ja muotisuunnittelijat ovat tunnustaneet Tom of Finlandin vaikutuksen heidän taiteelliseen tyyliinsä ja estetiikkaansa. Tom of Finland on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita ja hänen näyttelyitään on ollut eri puolilla maailmaa.


Laaksosen taiteilijanimi tulee peitenimestä, jonka homoille suunnatun yhdysvaltalaisen Physique Pictorial -kehonrakentajalehden julkaisija Bob Mizer antoi julkaistessaan vuonna 1957 Laaksosen hänelle lähettämiä piirroksia. Laaksonen ei itse olisi halunnut nimimerkkiinsä mitään viitettä Suomeen, hän oli signeerannut ja jatkossakin signeerasi teoksensa nimellä Tom, mutta Mizer ei suostunut enää muuttamaan jo julkaistua nimimerkkiä.


Tom of Finlandin piirroshahmot merimiehistä, moottoripyöräilijöistä, tukkijätkistä ja nahkaan pukeutuneista miehistä loivat uudenlaisen kuvan maskuliinisesta homomiehestä. Muun muassa Village Peoplen jäsenet ja Freddie Mercury ottivat piirroksista innoitusta ulkoiseen olemukseensa.


Tom fo Finland on myös inspiroinut muotisuunnittelijoita. Esimerkiksi suunnittelijat Gary Robinson ja David Johnson loivat malliston, joka toi taiteilijan vision kolmiulotteiseen elämään. Mallisto sai paljon huomiota muotitoimittajilta, se esiteltiin musiikkivideoissa ja eri kanavilla ympäri maailmaa.


Tom of Finlandin ikoniset kuvat ovat olleet esillä vaatteissa ja asusteissa sekä ostoskasseissa, vuodevaatteissa, paperituotteissa, kiitos yhteistyön suomalaisten yritysten kuten Finlaysonin ja Jalo Helsingin kanssa. Tom of Finladin oikeuksia hallinnoi Tom of Finland Foundation (ToFF) säätiö.


Tekstilähteet Vogue, Harper's Bazaar, Fashion TV sekä Tom of Finland kirjallisuus
Kuvien Lähde Pinterest














Suositut tekstit