Psykologinen manipulaatio gaslighting

 


Gaslighting on psykologinen manipulaatio, jossa henkilö pyrkii saamaan toisen henkilön kyseenalaistamaan oma todellisuudentajunsa ja muistinsa. Gaslighting voi ilmetä eri muodoissa, kuten syyllistämisenä, häpeämisenä ja valehteluna. Gaslighting voi aiheuttaa uhrilleen epävarmuutta, hämmennystä ja riippuvuutta manipuloijasta.

Gaslighting-termiä käytetään nykyään laajasti kuvaamaan tilannetta, jossa henkilön todellisuudentajua kyseenalaistetaan toimesta toista henkilöä. Termi “gaslighting” ei ole sattumaa (suomeksi käytetään joskus termiä “kaasuvalotus”). Se on peräisin elokuvasta nimeltä Gas light (1944), jossa päähenkilö saa vaimonsa uskomaan että hän on sekoamassa, ja että hänen pitäisi käydä psykologilla. Manipuloinnilla on tarkoitus: varastaa vaimon omaisuus. Gaslighting on todellista kidutusta kenelle tahansa, joka joutuu tämän julman huijauksen kohteeksi.

Vaikka emme olekaan kovin tietoisia termistä, gaslightingia käytetään useammin kuin uskommekaan. Se on ase manipuloijalle. Sen avulla he saavat uhrinsa sekoamaan ja alistumaan tahtoonsa. Tarvitsetko esimerkkejä? Nämä saattavat kuulostaa tutulta:

Kuvittele, että joku sanoo kumppanilleen tunteneensa olonsa satutetuksi tietyn keskustelun aikana. Toinen henkilö sanoo, ettei muista koko keskustelua, että hän vain keksi sen, ja ettei tämä koskaan sanoisi niin. Vaikka hän voisi kyseenalaistaa sanotun, manipuloija istutti mieleen jotain tärkeää: epäilyksen siemenen.



Suositut tekstit