Gustav Klimitin Stocletin palatsiin suunnittelemat teokset - ja jotka Leopold Forstner toteutti

 


Kuva: Gustav Klimt: The Embrace, yksityskohta (n. 1905-1909). Valmisteleva suunnittelu Stoclet Palacen sisustukseen, Bryssel, Belgia. Maali laudalla, 200 x 121 cm. MAK - Taideteollisuusmuseo, Wien. Yksityiskohta on osa moniosaista teoskokonaisuutta.

Klimitin teoskokonaisuus on suunniteltu Stocletin palatsiin. Palatsin rakennutti Adolphe Stoclet (1871–1949), varakas belgialainen rahoittaja ja taiteenkeräilijä. Hän valitsi 35-vuotiaan itävaltalaisen arkkitehdin Josef Hoffmannin (1870–1956), joka oli vuonna 1897 perustetun radikaalin suunnittelija- ja taiteilijaryhmän Wienin Secessionin perustajajäsen. Hoffman hylkäsi menneisyyden muodin ja tyylit ja rakensi rakennuksen. Se on epäsymmetrinen kokoelma suorakaiteen muotoisista lohkoista, joita korostavat liioitellut viivat ja kulmat.

Rakennuksen sisustaa koristavat marmoripaneloinnit ja taideteokset, mukaan lukien taidemaalari Gustav Klimtin suuret mosaiikkifriisit (hänen suunnittelema ja Leopold Forstnerin toteuttama paikalla) sekä Ludwig Heinrich Jungnickelin seinämaalaukset. Arkkitehtien, taiteilijoiden ja käsityöläisten yhdistäminen tekee Stoclet Palacesta esimerkin Gesamtkunstwerkistä (yhtenäis-taideteos tai kokonaistaideteos,) joka on yksi jugendille ominaisista piirteistä.

Teksti- ja kuvien lähde Stoclet Palace Wikipedia





Suositut tekstit