Julmat äidit

 


Aikaisemmin on kirjoitettu paljon isistä, jotka eivät ole onnistuneet isäsuhteissaan, syystä taikka toisesta. Asiaa on käsitelty esimerkiksi tutkimuksissa, laulujen sanoituksissa ja romaaneissa. Viime aikoina on alettu käsittelemään myös äitien joskus moninaisiakin suhteitaan lapsiin ja heidän onnistumistaan äitinä.

Psygologi Bethany Websterin mukaan lapsuuden kokemukset, kuten trauma, voivat vaikuttaa äidin ja lapsen väliseen suhteeseen. Websterin mukaan äidin sisäinen lapsi voi myös vaikuttaa suhteeseen. Psykologi arvioi Daily Mailissa, että noin joka viidennellä äidillä on myrkyllinen suhde lapseensa ja että kaikista naisista ei ole äideiksi. 

Psykologi, Cambridgen yliopiston opettaja Terri Apter puolestaan tiesi pienenä, millä tuulella äiti oli, jo pelkästään tämän askelten äänistä. Äidin raivokohtaukset ja narsistinen luonne varjostivat tyttären elämää, mutta saivat toisaalta tämän ryhtymään psykologiksi ja tutkimaan perhedynamiikkaa. 

Apter kirjoittaa omasta äidistään ja vaikeista äiti–tytär-suhteista Daily Mailin artikkelissa. Hän on hiljattain julkaissut aiheesta Difficult Mothers: Understanding And Overcoming Their Power -nimisen kirjan, johon on koonnut kymmenen vuoden aikana kohtaamiaan tapausesimerkkejä.

Apter jaottelee kirjassaan vaikeat äidit viiteen kategoriaan, jotka voivat olla myös päällekkäisiä: 1) Kontrolloivat äidit, eivät hyväksy lapsen ystäviä, eikä lapsi saa mennä minnekään. 2) Narsistiset äidit, ovat kunnianhimoisia ja menestyneitä mutta itsekeskeisiä ja sisimmiltään epävarmoja. 3) Kateelliset äidit, eivät pysty iloitsemaan lapsensa hyvinvoinnista ja onnistumisista. 4) Vihaiset äidit, pitävät raivokohtauksillaan koko perhettä pihdeissään. 5) Etäiset äidit, ovat paikalla, muttei koskaan läsnä.

Jotkut äidit voivat olla julmia monista syistä. Psykologian tutkimukset ovat osoittaneet, että myrkylliset äidit voivat käyttää erilaisia ​​taktiikoita, kuten syyllistämistä, häpeämistä ja gaslightingia (todellisuustajun kyseenalaistaminen), vahingoittaakseen lapsiaan.

On tärkeää huomata, että äidin käyttäytyminen voi johtua monista tekijöistä, kuten henkilökohtaisista ongelmista, stressistä, masennuksesta tai ahdistuksesta. Vaikean äidin lapsi voi puolestaan kärsiä itsetunto-ongelmista läpi elämänsä ja hakea äidin hyväksyntää vielä aikuisenakin.


Tekstilähteet
Miksi jotkut äidit ovat niin julmia? Ilta-Sanomat
8 Things That Toxic Mothers Do Psychology Today
Can a Narcissist Change? Psychcentral
Gaslighting en.Wikipedia
Kuva AI kuvituskuva


Suositut tekstit