June Miller vaikutti Anaïs Ninin ja Henry Millerin kirjalliseen tuotantoon

 

June Miller 1930-luvulla. (Pinterest)

June Miller (1902 Itävalta-Unkari – 1979 Yhdysvallat) oli henkilö joka vaikutti Anaïs Ninin ja Henry Millerin kirjalliseen tuotantoon. Henry Miller kirjoitti paljon hänen ja Junen suhteesta kirjoissaan, käyttämällä yleensä Junesta salanimiä Mona tai Mara. Henry Miller oli hänen aviomiehensä toisessa avioliitossaan. June esiintyy myös näkyvästi Anaïs Ninin varhaisissa päiväkirjoissa.

Varhainen elämä

June Miller syntyi Bukovinassa, Itävalta-Unkarissa (June mainitsi, että hän oli "romanialaista alkuperää" Sexusissa) köyhään juutalaiseen perheeseen. Hän muutti vanhempiensa ja neljän sisaruksensa kanssa Yhdysvaltoihin vuonna 1907. 15-vuotiaana hän keskeytti lukion ryhtyäkseen tanssinopettajaksi (tanssipartnerin eufemismi tuolloin) Wilson's Dancing Academyssa Times Squarella, ja alkoi käyttää nimeä June Mansfield ja toisinaan June Smith. Junen on kerrottu sanoneen: "Peruskoulutus kesti noin kolme ja puoli vuotta lukiota, jonka jälkeen opiskelin stipendin avulla Hunter Collegessa." Teoksessa Sexus Henry Miller kirjoittaa, että June väitti valmistuneensa Wellesleystä, mutta Nexusissa hän kirjoittaa, ettei hän koskaan lopettanut lukiota.

Henry Millerin kanssa

Vuonna 1923 työskennellessään taksitanssijana Wilsonissa June tapasi Henry Millerin, hän oli tuolloin 21 ja Henry 31. Henry jätti ensimmäisen vaimonsa ja lapsensa mennäkseen naimisiin Junen kanssa Hobokenissa, New Jerseyssä kesäkuussa 1924. Heidän suhteensa on Henry Millerin puoliksi omaelämäkerrallisen trilogian The Rosy Crucifixion pääaihe. June on esillä myös hänen tunnetuimmissa teoksissaan, Tropic of Cancer ja Tropic of Capricorn.

Lokakuussa 1926 taiteilija ja runoilija Jean Kronski muutti Junen ja Henryn luokse Junen kehotuksesta. June, joka oli todennäköisesti biseksuaali, kehitti hänen kanssaan hyvin läheisen suhteen pitäen usein Jeanin kiintymyksestä enemmän Henryn sijaan. Tämä asuinjärjestely hajosi pian ja Jean ja June lähtivät yhdessä Pariisiin huhtikuussa 1927. Kaksi kuukautta myöhemmin naiset alkoivat kuitenkin riidellä, ja June palasi Henryn luo heinäkuussa. Seuraavana vuonna June ja Henry lähtivät kiertomatkalle Eurooppaan ja asettuivat Pariisiin useiksi kuukausiksi ennen kuin palasivat takaisin New Yorkiin. Junen suhde Jeaniin on keskeinen osa Henryn omaelämäkerrallisia romaaneja Crazy Cock (1930, julkaistu vasta 12 vuotta Millerin kuoleman jälkeen) ja Nexus (1959), The Rosy Crucifixionin kolmas osa. Noin vuonna 1930 Kronski teki itsemurhan New Yorkin mielisairaalassa.

Vuonna 1930 Henry muutti Pariisiin. Vieraillessaan Henryn luonna vuonna 1931 June tapasi kirjailija Anaïs Ninin. Nin kiintyi häneen nopeasti ja käytti häntä Henryn tavoin arkkityyppinä monissa kirjoituksissaan. June ja Nin joutuivat flirttailevaan suhteeseen, vaikka Nin kiisti sen olevan seksuaalinen. June oli kuitenkin näkyvästi esillä hänen julkaistuissa ja julkaisemattomissa päiväkirjoissaan, joihin Henry & June -elokuva löyhästi perustuu. Elokuvassa häntä näytteli Uma Thurman. June ei ollut tyytyväinen Ninin päiväkirjojen julkaisuun, jossa jätettiin pois Ninin suhde Millerin kanssa ja siten jätettiin pois Ninin rooli Millerin avioliiton hajoamisessa.

Myöhempi elämä

Erotessaan Henrystä June meni naimisiin vakuutusmyyjä Stratford Corbettin kanssa noin vuonna 1935. Corbett oli tavannut häntä, kun Miller lähti Pariisiin vuonna 1930. Miller järkyttyi suuresti, kun hän sai tietää Junen ja Corbettin olevan yhdessä. Stratford jätti hänet vuonna 1947 näyttelijä Rita La Roy Corbettin vuoksi. June asui useissa halvoissa hotelleissa ympäri New Yorkia, kuten Hotel Continentalissa 95th Streetillä. Hän oli yhteydessä Milleriin tänä aikana postin kautta, ja tämä lähetti hänelle rahaa ystävien ja kirjakauppojen, kuten Gotham Book Martin, kautta. Muistikirjat, joita Miller piti vuoden 1940 matkallaan Yhdysvaltojen halki, josta tuli The Air-Conditioned Nightmare, sisältävät kourallisen hajaviittauksia Juneen. Yhdessä niistä lukee: "Istun tässä unelmoimassa Junesta. Missä olet nyt pikku June? Oletko onnellinen?"

June joutui 1950-luvulla psykiatrisille osastoille, joissa hän sai sähköshokkihoitoja, joiden aikana hän mursi useita luita kaaduttuaan leikkauspöydältä. Hän ei koskaan toipunut täysin. Vuonna 1954 hän aloitti vapaaehtoistyön sosiaalityöntekijänä. Vuonna 1957 hänestä tuli vastaanottovirkailija kaupungin hyvinvointiosastolla, ja hän työskenteli osastolla kokopäiväisesti vuoteen 1960 saakka. Vuonna 1961 hän tapasi Millerin uudelleen; hän kirjoitti myöhemmin, että hän oli järkyttynyt siitä, mitä hän piti "hänen (Henryn) huononemisena". He eivät aloittaneet suhdettaan uudelleen. 1960-luvun lopulla June muutti Arizonaan yhdessä veljensä kanssa. 

June Miller oli ilmaissut halunsa kirjoittaa omaelämäkerran. Kirjallinen ura ei kuitenkaan sisällä julkaisuja mutta siinä on lukuisia kirjeitä. Junella oli myös valtava kirjallinen vaikutus entisen aviomiehensä Henryn ja Anaïs Ninin teoksiin. June kuoli Arizonassa vuonna 1979.

Henry ja June (1990) elokuvajuliste, (Wikimedia)

Henry ja June (engl. Henry & June; myös Henry and June) on vuonna 1990 ensi-iltansa saanut Philip Kaufmanin ohjaama yhdysvaltalainen elämäkerrallinen draamaelokuva, jonka pääosissa ovat Fred Ward Henry Millerinä (1891–1980), Uma Thurman June Millerinä (1902–1979) ja Maria de Medeiros Anaïs Nininä (1903–1977).


Tekstilähteet Wikipedia



Suositut tekstit

Kuva

Tunnelukot