Keskiyön cowboy rakentaa epärealistista identiteettiä

 

DVD-julkaisun kansikuva. [60sofficialsite] 

Keskiyön cowboy (Midnight Cowboy) on John Schlesingerin ohjaama yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 1969. 

Elokuvassa päähenkilö Joe Buck (Jon Voight) päättää ryhtyä joksikin mistä hän on haaveillut. Tämä joksikin ryhtyminen uudessa roolissa tapahtuu muuttamalla tiettyyn paikkaan ja alkamalla käyttäytyä ja pukeutua myös tietyllä tavalla. Uuteen rooliin kuuluu menestyminen suosittuna rakastajana. Henkilöllä on muistikuva nuoruudesta, jossa täti kertoo hänen olevan suuri rakastaja. James Leo Herlihyn kirjoittama tarina on ikiaikainen henkilön identiteetin ja persoonan epärealistista rakentamista käsittelevä kertomus. 

Keskiyön cowboy oli brittiläisen Schlesingerin ensimmäinen elokuva Yhdysvalloissa ja siitä tuli suuri yleisö- ja arvostelumenestys. Elokuva voitti kolme Oscar-palkintoa: parhaan elokuvan, ohjauksen ja sovitetun käsikirjoituksen. Elokuva oli myös ainoa Yhdysvalloissa korkeimman ikärajaluokituksen (X-rated) saanut elokuva, joka on voittanut parhaan elokuvan Oscar-palkinnon.

Ohjaaja John Schlesinger

Elokuvan ohjaaja Schlesinger (1926 – 2003) oli brittiläinen elokuva- ja teatteriohjaaja sekä näyttelijä. Hän nousi 1960-luvun alussa Brittiläisen uuden aallon keskeiseksi hahmoksi ennen kuin siirtyi menestyksekkääseen Hollywood-uraan. Schlesingerin elokuvaura alkoi 1950-luvulla, ja hän esiintyi brittiläisissä elokuvissa sivurooleissa. Hän teki myös lyhytelokuvia ja näytteli näytelmissä opiskellessaan Balliol Collegessa, Oxfordissa.

Ohjaaja John Schlesinger. [Wikimedia] 

Schlesinger ohjasi useita elokuvia, jotka käsittelivät myös tuolloin provokatiivisia aiheita. Hänen vuonna 1969 ohjaamansa elokuva Keskiyön cowboy, josta hän voitti parhaan ohjaajan Oscar-palkinnon, oli yksi ensimmäisistä amerikkalaisista elokuvista, jotka käsittelivät avoimesti homoseksuaalisuutta ja jota pidetään merkittävänä teoksena queer-elokuvan historiassa. Schlesinger oli myös menestynyt teatteriohjaaja ja toimi Royal National Theatren ohjaajana. Hän voitti urallaan lukuisia palkintoja.

Elokuvan musiikki

John Barry (1933 – 2011) oli brittiläinen säveltäjä, joka loi musiikin elokuvalle Keskiyön cowboy. Barryn sävellys toi elokuvalle tunnistettavan äänimaailman, ja hänen työnsä ansaitsi ansaitusti huomiota. Elokuvan musiikki on olennainen osa sen tunnelmaa ja tarinaa. Elokuvan klassikoksi muodostunut pääteema, “Midnight Cowboy”, sisältää harmonikkaa, joka on soitettu Toots Thielemansin toimesta. Albumiversiossa harmonikkaa soitti kuitenkin Tommy Reilly. Soundtrack-albumi julkaistiin vuonna 1969.

Soundtrack LP (1969). [Pinterest] 

Vuosina 1957–1962 Barry johti rock and roll -yhtye John Barry Seveniä soittaen itse trumpettia. Heidän kappalettaan ”Hit and Miss” käytettiin BBC:n Juke Box Jury -ohjelman tunnusmusiikkina. Vuonna 1964 Shirley Bassey nauhoitti Barryn, Anthony Newleyn ja Leslie Bricussen sävellyksen ”Goldfinger” elokuvan 007 ja Kultasormi tunnusmusiikiksi. Nauhoitusta myytiin yli miljoona kappaletta. Barry sävelsi musiikin peräti yhdelletoista James Bond -elokuvalle vuosien 1963 ja 1987 välillä.  Barryn uransa kattoi yli 50 vuotta, ja hän ansaitsi useita palkintoja ja tunnustuksia. 

Juoni ja näyttelijät

Elokuva kertoo teksasilaisesta pikkukaupunkilaispojasta Joe Buckista, joka saapuu New Yorkiin suurin odotuksin. Hän yrittää haalia elantoaan epärehellisin keinoin kokeneen laitapuolen kulkijan Ratson (Dustin Hoffman) ohjauksessa. Buck haaveilee pääsevänsä rikkaiden naisten rattopojaksi, mutta päätyy myymään seksipalveluita miehille ja varastelemaan.

Elokuvan rooleissa nähdään myös Sylvia Miles, John McGiver, Brenda Vaccaro ja muita lahjakkaita näyttelijöitä. Keskiyön cowboy on pysynyt ajattomana klassikkona ja ansaitusti osa Yhdysvaltojen kulttuuriperintöä.



Suositut tekstit