Lavinia Fontana oli ensimmäinen tunnettu naispuolinen taiteilija - joka myös menestyi taiteellaan
Lavinia Fontana (1552 – 1614) oli italialainen taidemaalari, jota pidetään ensimmäisenä tunnettuna naispuolisena taiteilijana Länsi-Euroopassa.
Fontana oli manieristinen (taidesuuntaus, joka pyrki sulokkuuteen ja viehkeyteen) maalari, joka työskenteli Bolognassa ja Roomassa. Manerismin vaikutus näkyy siinä, että Fontana kiinnittää huomiota maalaustensa yksityiskohtiin ja aihetta ympäröivien materiaalien merkitykseen. Hän on parhaiten tunnettu onnistuneesta muotokuvauksestaan, mutta työskenteli myös mytologian ja uskonnollisen maalauksen aiheissa.
Muotokuva Antonietta Gonsalvuksesta (1593), Predro Gonsalvuksen ("The Hairy Man") tyttärestä.
Taidehistorioitsijat tutkivat yhä enemmän Fontanan mytologisia maalauksia, joissa on alastonhahmoja. Roomalaiset jumalat, kuten Minerva, Mars ja Venus, on kuvattu näissä maalauksissa erilaisissa muodoissa. On sanottu, että Fontanan työ mytologisen maalauksen parissa edustaa mahdollisesti ensimmäistä naisartistia, joka osallistuu tähän genreen.
Minerva pukeutuu (1613), Galleria Borghese, Rooma.
Fontana vaikutti moniin aikalaisiin ja myöhempiin taiteilijoihin. Hän oli menestynyt taiteilija, joka oli hyvin tilattu ja pystyi hyötymään taiteestaan taloudellisesti. Fontana on harvinainen esimerkki naisesta, joka onnistui renessanssin aikana saavuttamaan niin suuria menestyksiä taiteessa. Hänen tarkka huomionsa yksityiskohtiin osoitti kuvattavan varallisuutta, ja myös tämä teki hänestä suositun taiteilijan varakkaiden keskuudessa.
Neitsyen taivaaseenastuminen (1593), Pieve di Cento, Santa Maria Maggioren kollegiaalinen kirkko.
Fontanalta on säilynyt 32 työtä, joiden tiedetään varmasti olevan hänen. Huomattava osa laajemmasta tuotannosta on kadonnut vuosisatojen saatossa, ja osa lienee nimetty väärän taiteilijan nimiin.
Kuva: Omakuva studiossa, 1579.
Teksti- ja kuvien lähde ja tietoja taiteilijasta en.Wikipedia /Wikimedia