Kapteeni Marlene Dietrichin sotilasura toisen maailmansodan aikana

 


Marlene Dietrich (1901 – 1992) oli saksalais-yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja, jonka ura kattoi vuosikymmeniä 1910-luvulta 1980-luvulle. Hän tunnetaan erityisesti Hollywoodin ensimmäisenä saksalaisena tähtenä. Toisen maailmansodan aikana Dietrich teki merkittävän sotilasuran Yhdysvaltain armeijan viihdytysjoukoissa. 

Dietrichillä tiedettiin olevan vahva eettinen vakaumus ja halua puhua tästä. Hän loi 1930-luvun lopulla rahaston ohjaaja Billy Wilderin ja useiden muiden maanpakolaisten kanssa auttaakseen juutalaisia ja toisinajattelijoita pakenemaan Saksasta. Elokuvatähti laittoi vuonna 1937 koko palkkansa (450 000 dollaria) elokuvasta Knight Without Armor talletuksiin pakolaisten auttamiseksi. 

Vuonna 1939 Dietrichistä tuli Yhdysvaltain kansalainen ja hän luopui Saksan kansalaisuudestaan. Joulukuussa 1941 Yhdysvallat liittyi toiseen maailmansotaan, ja Dietrichistä tuli yksi ensimmäisistä julkisuuden henkilöistä, joka auttoi myymään varusteluteollisuuden kaipaamia sotavelkakirjoja. Hän kiersi Yhdysvaltoja sodan ajan esiintyen sadoille tuhansille henkilöille ja hänen kerrottiin myyneen enemmän velkakirjoja kuin kukaan muu julkisuuden henkilö.

Dietrich äänitti useita Saksan natsihallintoa vastustavia ja liittoutuneita tukevia albumeja saksaksi ja englanniksi yhteistyössä Yhdysvaltojen strategisen tiedustelupalvelun (nykyisen CIA:n edeltäjä) kanssa. Dietrich teki sodan aikana uutterasti myös laajoja sotaponnistuksia tukevia revyykiertueita eri puolilla maailmaa. Hänen ohjelmistonsa sisälsi kappaleita maailmalla tunnetun tähden levytyksistä ja elokuvista. Dietrich teki myös radioon saksalaisille sotilaille suunnattuja propagandalähetyksiä, joita nämä kuuntelivat mielellään. 

"Dietrich oli enemmän etulinjassa kuin liittoutuneiden komentaja Dwight Eisenhower.

Kahden pitkän viihdekiertueensa aikana vuosina 1944 ja 1945 Dietrich esiintyi liittoutuneiden joukoille Algeriassa, Italiassa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa ja Alankomaissa. Näiden jälkeen hän saapui kiertueelle Saksaan kenraalien James M. Gavinin ja George S. Pattonin kanssa. Kun häneltä kysyttiin, miksi hän teki tämän, huolimatta todellisesta vaarasta olla muutaman kilometrin päässä taistelulinjoista, hän vastasi: "aus Anstand" ("kunniallisuudesta"). Wilder huomautti myöhemmin, että Dietrich oli enemmän etulinjassa kuin liittoutuneiden komentaja Dwight Eisenhower. 


Dietrichin panoksensa liittoutuneiden sotaponnistuksiin oli monin tavoin merkittävä. Rohkea ja itsenäinen toiminta osoittavat hänen patrioottisuuttaan ja sitoutumistaan taisteluun natsihallintoa vastaan. Dietrichin elokuvansa näkyvät maailman valkokankailla, laulunsa soivat taistelualueilla ja äänensä kuului radiolinjoilla yli rintamalinjojen. Hän levytti sodan aikan ehkä tunnetuimman laulunsa “Lili Marleen”, josta tuli suuri hitti kummallakin puolella rintamaa.

Dietrich oli sotilasarvoltaan kapteeni Yhdysvaltain armeijassa. Hän sai Medal of Freedom -mitalin marraskuussa 1947, sodan aikana sotilasjoukkojen moraalin ja mielialojen nostamisen ansiosta. Ranskan hallitus myönsi hänelle myös Légion d'honneur -kunnialegioonamerkin sodanaikaisesta työstään. Dietrich on kertonut olleensa erityisen ylpeä näistä kunnianosoituksistaan.


Tekstilähteet
Voloj, Julian: Marlene Dietrich, 2021.
Miettinen, Sauli: Marlene Dietrich: Nainen ja tähti, 2011.
Wieland, Karin: Dietrich & Riefenstahl: Der Traum von der neuen Frau, 2011.
Marlene Dietrich en.Wikipedia


Suositut tekstit