Peter Pan on poika joka kieltäytyy kasvamasta aikuiseksi

 

Peter Pan and Wendy kirjan kansikuva vuodelta 1915.

Peter Pan on skotlantilaisen J. M. Barrien luoma satuhahmo, joka elää mielikuvitusmaailmassa eikä halua kasvaa aikuiseksi. Hän on vapaa ja ilkikurinen nuorukainen, joka osaa lentää ja pysyy ikuiseksi lapsena. Peter johtaa Kadonneita Poikia myyttisellä Iki-Ihmismaalla, jossa hän kohtaa keijukaisia, merirosvoja, merenneitoja ja lapsia ulkomaailmasta. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Barrien kirjassa vuonna 1902, mutta hänet tunnetaan myös vuonna 1904 ilmestyneestä näytelmästä “Peter Pan” ja vuonna 1911 ilmestyneestä romaanista “Peter and Wendy” (suom. “Peter Pan”). Tämän kertomuksen pohjalta on tehty useita näytelmä-, kirja- ja elokuvasovituksia.

Päähenkilö Peter Pan on kerran kotoaan karannut poika, joka osaa lentää onnellisten ajatusten ja keijupölyn voimalla ja joka kieltäytyy kasvamasta aikuiseksi. Peterin ystäviä ovat Kultasen perheen (Darling family) lapset Leena (Wendy) ja hänen kaksi nuorempaa veljeänsä Jukka (John) ja Mikko (Michael) sekä Helinä-keiju (tai Raikuli; Tinkerbell). Peterin ystäviin kuuluvat myös Kadonneet Pojat (The Lost Boys): Nibs, Tiddler, Tootles, Curly ja kaksoset. Poikien lukumäärä vaihtelee tarinan eri versioissa, mutta alun perin heitä on ilmeisesti ollut nuo mainitut kuusi. Peter on tämän poikajoukon johtajahahmo. Peterin arkkivihollinen on Kapteeni Koukku (Captain James Hook) sekä tämän lähin alainen Mr. Smee. Tarinassa esiintyy joskus myös rohkea intiaanityttö Tiikerililja (Tiger Lily), jonka Peter Pan pelasti Kapteeni Koukun kynsistä.

Kertomuksessa esiintyy mielikuvitusmaailma Mikä-Mikä-Maa (tai Kaukamaa; Neverland), joka sijaitsee osoitteessa "toisesta oikealle ja suoraan aamuun saakka" ja jossa lapset eivät kasva aikuisiksi, sillä kukaan ei vanhene päivääkään. Peter houkuttelee Leenan ja tämän veljet mukaansa Mikä-Mikä-Maahan, jossa he sitten Kadonneiden Poikien ja Helinä-keijun kanssa kokevat monia seikkailuja.

Barrie julkaisi Peter Panin tarinasta vuonna 1906 kirjan “Peter Pan in Kensington Gardens”. Vuonna 1911 hän julkaisi näytelmänsä pohjalta kirjan “Peter and Wendy”. Peter Panin oikeudet varattiin vuonna 1929 Britain’s Great Ormond Street Hospital -sairaalalle, ja sairaala saa edelleen tekijänoikeuskorvauksia kaikista Peter Pan -sovitusten tuotoista.


Tekstilähde Peter Pan Wikipedia


Suositut tekstit