Impressionisti Berthe Morisotin valkean käyttö oli yli 100 vuotta edellä aikaansa

 

Berthe Morisot, Blanche Pontillonin muotokuva, 1877. 

Berthe Morisot (1841 – 1895) oli ranskalainen impressionistitaiteilija. Hän oli edustettuna Pariisin salongissa ensimmäistä kertaa 23-vuotiaana. Morisot kuvasi varsinkin nais- ja lapsiaiheita luonnosmaisella tyylillä. Hänen tyyliään on luonnehdittu intiimiksi ja lyyriseksi jonka palettinsa oli yhtä aikaa koloristisen rikas ja runsaasti valkean sävyinen.

Varhaisessa vaiheessa Morisot maalasi ulkoilmassa muiden impressionistien tavoin etsiäkseen totuuksia havainnoistaan. Hän työskenteli usein öljymaaleilla, vesiväreillä ja pastellilla samanaikaisesti. Morisot aloitti maalaamisen pohjamaalaamattomille kankaille vuoden 1880 vaiheilla – tekniikkaa, jota myös Manet ja Eva Gonzalès kokeilivat tuolloin. 1880-luvun lopulla taiteilijan siveltimenvetonsa siirtyivät lyhyistä nopeista vedoista, pitkiin muotoa määrittäviin viivoihin. Morisotin maalaustensa ulkoreunat jäivät usein keskeneräisiksi, mikä toi kankaan esille ja lisäsi spontaanisuuden tunnetta. 

Berthe Morisot kuvattuna 1880-luvulla.

Morisot luetaan merkittävien impressionistien kärkiryhmään. Kriitikot sanoivat hänen siveltimen vetojaan kevyeksi harjaamiseksi kuvaamaan taiteilijan tekniikkaa. Morisot loi tilan ja syvyyden tunteen värien ja valon käytön avulla. Vaikka hänen väripalettinsa oli suhteellisen rajallinen, hänen impressionistitoverinsa pitivät häntä kuitenkin "virtuoosikoloristina". 

Morisot yhdisti kuvattavaan aiheeseen monesti runsaasti valkoisen sävyjä luodakseen läpinäkyvyyden tunnetta ja valoisuutta, käytettiinpä sitä puhtaana valkoisena tai sekoitettuna muihin väreihin. Valkoinen on väri, joka aistitaan, kun esine heijastaa kaikkia värisävyjä. Se symboloi valoa ja viattomuutta, puhtautta. Valkoinen symboloi myös kollektiivista iloa, vastakohtana renessanssin ajalla esiin nousseeseen subjektia korostavaan tummaan kuvaukseen.

Berthe Morisot, Sisarukset, 1869.

Jos vertaa Morisotin teoksia, esimerkiksi muotokuvia, ovat ne huomattavan vaaleita, verrattuna puolestaan aikalaistaiteilijoiden tekemiin muotokuviin Morisotista. 2010-luvun alussa valkea väri yleistyi voimakkaasti tuote- ja mainoskuvissa sekä blogikuvissa ja kuvissa yleensä. Näin ollen Morisotin valkean käyttö oli yli 100 vuotta edellä aikaansa.  

Tekstilähteet
Kuvien lähde Wikimedia



Suositut tekstit

Kuva

Tunnelukot