Chilen ihme nyt Suomessa

 


“Chilen ihme” oli termi, jonka taloustieteilijä Milton Friedman loi kuvaamaan Chilen taloudellisia uudistuksia, joita Augusto Pinochet toteutti neuvonantajiensa kanssa 1970- ja 1980-luvuilla. Pinochet’n lähipiiriin kuului muun muassa Friedman ja Friedrich Hayek. "Chilen ihmeestä" on tullut talouspolitiikan väline jota on käytetty sittemmin eri aikoina eri paikoissa ja erilaisella menestyksellä - nyt Suomessakin.

Termiä “Chilen ihme” käytetään usein myös sarkastisessa mielessä. Vasemmistolaiset muistuttavat, että Pinochet’n kauden alkupuolella työttömyys nousi 4,3 prosentista aina 22 prosenttiin asti ja reaalipalkat putosivat 40 prosenttia ennen kuin Milton Friedmanin oppien mukaisesti valuuttakurssi vapautettiin ja talouden tervehtyminen alkoi. Oikeistolaiset muistuttavat puolestaan, että pitkällä aikavälillä Chile vaurastui huomattavasti nopeammin kuin alueen muut maat keskimäärin ja että alun taantuma johtui aikaisemmasta sosialistisen Allenden politiikasta.

Kuva: Milton Friedman (1912 – 2006) yhdysvaltalainen yhteiskuntafilosofi ja Ruotsin keskuspankin jakaman Alfred Nobelin muistopalkinnon vuonna 1976 saanut taloustieteilijä. Palkinnon myöntämisperuste oli: Saavutuksista kulutusanalyysin, rahahistorian ja -teorian aloilla sekä vakautuspolitiikan vaikeuden osoittamisesta.

Chilen ihme Wikipeadissa [Wikimedia]


Suositut tekstit