Gunnar Suolahti toi Suomeen kulttuurihistoriallisen historiantutkimussuuntauksen sekä kollektivistisesti käsitellyn yhteiskunnan

 

Gunnar Wilhelm Suolahti (1876 – 1933) oli suomalainen historiantutkija, filosofian tohtori ja Helsingin yliopiston professori. Häntä pidetään kulttuurihistoriallisen koulukunnan perustajana Suomessa.  

Yliopisto opettajansa J. R. Danielson-Kalmarin vaikutuksesta väitöskirjaansa valmisteleva Suolahti seurasi Leipzigissa lukuvuoden 1898–1899 Karl Lamprechtin opetusta. Lamprecht oli kiistelty historioitsija, jonka mielestä oli tutkittava ennemmin kollektiivisia ilmiöitä kuin yksilöitä ja yksittäisiä tapahtumia sekä etsittävä historiasta lainalaisuuksia. Lamprechtin menetelmä teki Suolahteen suuren vaikutuksen ja hän totesi Lamprechtin opetuksessa kuulevansa selvemmin asioita, joita hän oli itsekin miettinyt. 

Suolahti ei kuitenkaan lämmennyt Lamprechtin ajatuksille historiassa vallitsevista lainalaisuuksista ja yksilöiden sekä yksittäisten tapahtumien sivuuttamisesta, mutta innostui selkeästi kulttuurihistoriasta ja kollektiivisten ryhmien olemuksen ja pidemmän aikavälin historian tarkastelusta.

Suolahtea pidetään kulttuurihistoriallisen koulukunnan perustajana Suomessa. Hänestä kansallista historiaa oli etsittävä ruohonjuuritasolta jokapäiväisestä elämästä. Suolahden erityisansio oli laajan pohjatyön tekemisessä ja tietoaineiston kokoamisessa. Hänen tutkimuksensa Suomen papistosta ja talonpoikaisyhteisöistä sekä henkilöhistoriat, esimerkiksi Henrik Gabriel Porthanista pohjautuvat suureen aineistomäärään. H. G. Porthania historiantutkijana käsittelevän väitöskirjansa lisäksi Suolahti kirjoitti Porthanista kaksi muutakin teosta.

Suolahti toi Suomeen kulttuurihistoriallisen historiantutkimussuuntauksen sekä kollektivistisesti käsitellyn yhteiskunnan, jokapäiväisen elämän ja mentaliteettien historian tutkimuksen. Suolahti laajensi Suomen historiantutkimuksen piiriä sisältämään nämä kollektivistiset näkökulmat.


Tekstilähteet
Gunnar Suolahti Wikipedia
Historian tutkimusta suurelle yleisölle Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta
Kuvalähde Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta



Suositut tekstit