Hans Namuth oli yhdysvaltalaisen sodan jälkeisen ajan taidemaailman ikoninen kuvaaja

 

Hans Namuth: Jackson Pollock, 1950.

Hans Namuth oli saksalaissyntyinen yhdysvaltalainen valokuvaaja, joka tunnetaan kuuluisien taiteilijoiden, kuten Jackson Pollockin ja Andy Warholin, muotokuvista. Namuth syntyi vuonna 1915 Essenissä, Saksassa. 

Namuth jätti perheensä taakseen vuonna 1933 sen jälkeen, kun hänet oli pidätetty natsihallinnon toimesta. Pariisissa asettuessaan Namuth aloitti freelance-valokuvaajana ja dokumentoi myöhemmin Espanjan sisällissodan puhkeamisen. Vaarassa ollessaan sekä Francon Espanjassa että Hitlerin Saksassa, Namuth onnistui pakenemaan Ranskasta vuonna 1941 ja saapui lopulta Yhdysvaltoihin. New Yorkissa hän perusti itselleen valokuvausstudion. 

Toisen maailmansodan aikana hän työskenteli Yhdysvaltain sotilastiedustelussa ja sai myöhemmin Purple Heart -kunniamerkin. Sodan päätyttyä hän opiskeli Josef Breitenbachin ja Alexey Brodovitchin johdolla New School for Social Researchissa. Vuonna 1950 Namuthin valokuvat Pollockista vahvistivat hänen mainettaan, ja seuraavina vuosikymmeninä hän ikuisti muotokuvia muun muassa Willem de Kooningista, Robert Rauschenbergista ja Romare Beardenista. Suomalaisista arkkitehti Eero Saarinen pääsi Namuthin kuvaamaksi.

Hans Namuth: Andy Warhol, 1982.

Namuthia pidetään yhdysvaltalaisen sodan jälkeisen ajan taidemaailman ikonisena kuvaajana. Hän oli merkittävä henkilö Yhdysvaltojen abstrakti ekspressionismin ja pop-taiteen nousussa. Namuthin valokuvat sisälsivät hänen aiheisiinsa liittyviä esineitä, kuten maaliputkia, esineitä heidän kodeistaan ja heidän taideteoksiaan. Hänen valokuvansa tallensivat myös hänen omaa vuorovaikutustaan kohteiden kanssa. Jotkut Namuthin kohteet ovat vaivautuneita kameran edessä, kuten arkkitehdit Saarinen ja Buckminster Fuller. Melkein kaikki Namuthin kuvat miestaiteilijoista.

Namuth kuoli 13. lokakuuta 1990 East Hamptonissa, New Yorkissa. Hänen valokuviaan säilytetään muun muassa National Gallery of Artissa Washington D.C:ssä, Addison Gallery of American Artissa Andoverissa, Massachusettsissa ja Neuberger Museum of Artissa Purchase, New Yorkissa.



Suositut tekstit