Van Goghin aikalaistaiteilija Norbert Goeneutte

 

Norbert Goeneutten 22-vuotiaana maalaama teos Le Boulevard de Clichy, par un temps de neige (1876).


Norbert Goeneutte (1854 – 1894) oli ranskalainen taidemaalari, etsaaja ja kuvittaja. Hän tunnetaan erityisesti Émile Zolan romaanin La Terre kuvittamisesta.

Goeneutte syntyi Pariisissa perheeseen, joka oli muuttanut sinne Saint-Omerista vuonna 1850. Hän opiskeli lakia Lycée Condorcetissa. Vaikka Franco-Preussin sodan ja Pariisin kommuunin aiheuttama pitkä keskeytys esti häntä asumasta Pariisissa, hän valmistui vuonna 1871 ja sai paikan asianajajatoimistosta. Isä kuoli pian sen jälkeen, ja Norbert vakuutti äidilleen, ettei ollut sovelias sellaiseen työhön. 

Äiti suostui pojan ajatuksiin taideopinnoista, joten Goeneutte liittyi École des Beaux -taidekouluun ja aloitti opintonsa Isidore Pilsin johdolla. Pilsin kuoltua vuonna 1875 hänet korvasi Henri Lehmann, jonka metodeista opiskelijat eivät pitäneet. He kirjoittivat Édouard Manetille pyytäen tätä ottamaan Lehmannin paikan, mutta Manet kieltäytyi. Jotkut opiskelijat jäivät, mutta Goeneutte lähti omille teilleen taiteilijaksi.

Goeneutte vietti aikaa Père Lathuille -nimisessä kuuluisassa kabareessa, missä hän tapasi Manetin ja tutustui taiteelliseen piiriin Café de la Nouvelle Athènesissa. Hän alkoi pian näyttää teoksiaan Salongissa, mutta huolimatta ystävyydestään monien merkittävien impressionistien kanssa, hän ei koskaan osallistunut heidän ryhmänäyttelyihinsä. Veljensä taloudellisella tuella hän matkusteli usein ulkomailla, mukaan lukien matkat Lontooseen (1880) ja Venetsiaan (1890). Hän matkusti myös laajasti Ranskassa, ja nämä vierailut tuottivat monia maisemia ja kaupunkinäkymiä.

Vuonna 1889 Goeneutte oli yksi “Société des peintres-graveurs français” yhdistyksen perustajista yhdessä ystäviensä Henri Guérardin ja Félix Bracquemondin kanssa. Samana vuonna hän osallistui Exposition Universelleen. Kaksi vuotta myöhemmin hän joutui erimielisyyksiin yhdistyksen kanssa, kun se kieltäytyi hyväksymästä Camille Pissarroa, joka ei ollut syntynyt Ranskassa. 

Norbert Goeneutte kuvattuna 1880/81.

Vuonna 1891 lääkäri Paul Gachet, taiteen suuri tukija ja harrastelijataiteilija, diagnosoi Goeneutten sydämen heikoksi ja suositteli hänelle maaseudulle asettumista terveytensä vuoksi. Gachet löysi hänelle talon Auvers-sur-Oisessa, nimeltään “Villa Musette”, johon Goeneutte asettui äitinsä, sisarensa Reinan ja veljensä Charlesin kanssa. Siellä hän liittyi Charles-François Daubignyn taiteilijapiiriin ja teki teoksia yhdessä Gachetin kanssa. 

Kolme vuotta myöhemmin Goeneutte kuoli 40-vuotiaana Auvers-sur-Oisessa komplikaatioihin, jotka johtuivat keuhkosairaudesta (mahdollisesti tuberkuloosista). Hän on haudattu paikkakunnan hautausmaalle lähelle Vincent van Goghin hautaa, jota myös Gachet hoiti tämän viimeisen sairauden aikana.


Suositut tekstit