Aatos "Ronny" Bollström - Suomen Paul Anka

 


Aatos "Ronny" Bollström levytti ensimmäisenä ”Se jokin sinulla on” -rautalankakappaleen. Romanilaulaja unohtui nuorisomusiikin tulvassa ja kuoli 25-vuotiaana autokolarissa. Ronny and The Loafersin omaperäinen soundi ja laulu erottuu kuitenkin edelleen radiosta –Ronnyä kutsuttiin Suomen Paul Ankaksi.

Haminan maankuuluilla syysmarkkinoilla oli tungosta ja tunnelmaa torstaina 10. lokakuuta 1963. Markkinoiden yhteyteen pystytetyllä Suomen Tivolin tanssilavalla soitti karhulalainen the Freedoms ajan kuuminta nuorisomusiikkia: rautalankaa. Freedomsilla oli myös laulusolisti, 17-vuotias romaninuorukainen Ronny alias Aatos Bollström. Freedomsin jälkeen soittanut Tivolin vakiobändi lahtelainen the Loafers kuunteli hänen lauluaan herkällä korvalla ja vakkuuttuivat solistista.
– Me kuuntelimme, että jätkä laulaa hyvin mutta bändi soittaa huonosti, Loafersin soolokitaristi Paavo Määttänen muistelee.

Loafers pestasi Bollströmin saman tien, ja tyylisuunnat tangosta rokkiin hallinnut karhulalainen lauloi yhtyeen solistina jo samana iltana.
– Kun kuulimme Ronnyn äänen, sanoimme että sinä olet meidän miehiä. Hän osasi laulaa englanniksikin hirveän hyvin, vaikka ei taitanut kieltä, basisti Eero Rinteelä kertoo.

Yhtyeen nimeksi tuli Ronny and the Loafers. Kokoonpano onnistui saamaan levytyssopimuksen PSO:n eli Pohjoismainen Sähkö Oy:n kanssa. Single levytettiin tammikuussa 1964. A-puolelle tuli Diggity Doggety ja b-puolelle suositun liverpoolilais­yhtyeen Gerry and the Pacemakersin tuntemattomampaan tuotantoon kuuluva You’ve got what I like. Juha ”Junnu” Vainio suomensi kappaleet, ja b-puolen biisi sai nimekseen Se jokin sinulla on.

”Sun läsnäolosi vain tärkein on, sä toisten mielestä oot mahdoton. Mutta vaikket ole mallikelpoisin, se jokin sinulla on. Saat hymylläsi aikaan kaiken sen, sä himmentää voit loisteen tähtien...”

Legendaarisen Ronnie Kranckin kahdesta otosta kasaamasta kappaleesta tuli koko tyylisuunnan suomalainen kulmakivi. Iso joukko nimekkäimpiä iskelmätähtiä on sittemmin levyttänyt saman laulun eri vuosikymmenillä sen jälkeen, kun Ronnyn tulkinta yhdessä lahtelaisen rautalankabändin The Loafersin kanssa taltioitiin singlelevylle tammikuun lopussa 1964. Kappale nousi hitiksi ja se on suosittu laulu nykyäänkin. Kappale valittiin Iltalehden Kauneimmat rakkauslaulut -lukijaäänestyksessä vuonna 2007 sijalle 10.

Ronny and the Loafters: Paavo Määttänen (vas.), Raine Seppänen, Ronny, Jouko Kuitunen ja Eero Rinteelä. (Paavo Määttäsen kotialbumi)

Ronny and The Loafers oli 1960-luvun alkupuolella toiminut rautalankayhtye. Se soitti aluksi vain instrumentaalimusiikkia, kunnes laulusolistiksi liittyi kotkalainen Ronny. Loafersin soittajilla oli Burns Black Bison -kitarat ja Vox-merkkiset vahvistimet. Yhtye hajosi lokakuussa 1964 kun osa jäsenistä astui varusmiespalvelukseen. Eero Rinteelää lukuun ottamatta muut jäsenet soittivat myöhemmin Kari Raution yhtyeessä.

Muun muassa Paul Ankaan verrattu Bollström vietti lapsuutensa Karhulan kauppalassa. Hän asui aluksi mummonsa luona sekä myöhemmin lastenkodissa. Aatos karkasi lastenkodista ensimmäisiin iskelmälaulukilpailuihin Karhulan Sammolle ja voitti. Hän oli tuolloin 14- tai 15-vuotias. Vuoden 1964 lopulla tapahtuneen The Loafersin hajoamisen jälkeen Bollström toimi laulusolistina muun muassa Kari Raution yhtyeessä parin vuoden ajan sekä Kalevi Falkin orkesterissa, johon hän liittyi vuonna 1969.

Ronny oli elementissään yleisön edessä. Bändikavereiden mukaan tytöt pakkautuivat lavan eteen ja kuuntelivat vedet silmissä etenkin tulkintoja Paul Ankan ja Olavi Virran kappaleista.

Bollströmiä on kuvailtu monipuoliseksi laulajaksi, joka hallitsi erilaisia musiikkityylejä tunnelmallisista tangoista aina räväköihin rock-kappaleisiin.

Kuolema

Vain muutamaa kuukautta aiemmin ajokortin saanut Bollström kuoli liikenneonnettomuudessa valtatie 7:llä Pyhtään Heinlahdella helmikuussa 1971. Hän oli liikkeellä kahden serkkunsa kanssa, kun heidän Mercury Cougar -autonsa syöksyi tieltä ilmeisesti rengasrikon vuoksi. Onnettomuudessa Bollström ja toinen hänen serkuistaan putosivat autosta ja jäivät sen alle. Bollström on haudattu Metsäkulman hautausmaalle Karhulaan. Suomalaisen popin ensimmäisen romanitähden hautajaistilaisuus pidettiin Karhulan Sammolla.
– Siellä oli varmaan 500 ihmistä. Sukulaisia tuli Ruotsista ja joka paikasta, setä Seppo Bollström muistelee.

Lähteet
Kuvia lähteestä Pinterest


Suositut tekstit