Zarathustralaisten tärkein jumala Mazda

 

Ahura Mazdaa esittävä Persian valtakunnan aikainen kallioreliefi Iranissa. 

Ahura Mazda (mazdáH, feminiininen substantiivi) on zarathustralaisten tärkein jumala. Uskonto vaikutti muinaisessa Suur-Persiassa erityisesti Akemenidien hallitsijasuvun valtakaudella. Sana ahura tarkoittaa jumalallisuutta sekä herruutta, sana mazda merkitsee viisautta. Uskonnon perustajan profeetta Zarathustran mukaan kaikki hyvä on jumalallisen viisauden luomaa.

Zarathustralaisen uskonnon mukaan Ahura Mazda on maailman luojajumala. Uskonnon edustajien mukaan Ahura Mazdalla on vastustaja, paha Angra Mainju (toisinaan myös Ahriman), jota vastaan luojajumala taistelee.

Uskonnon kulttuurillinen perusta akhaimenidien valtakunta

Akhaimenidit (Akemenidien hallitsijasuku) olivat antiikin Persiaa vuosina 550–330 eaa. hallinnut suku. Mahtavimmillaan akhaimenidien hallitsemaan imperiumiin kuului koko Lähi-itä Anatoliasta Intiaan. Akhaimenidit hallitsivat myös Egyptiä muutamaan otteeseen (27. dynastia ja 31. dynastia). Akhaimenidien valtakunta oli suurin valtakunta, joka siihen mennessä oli ollut olemassa.

Akhaimenidien valtakunta laajimmillaan.

Välillä hajonneen dynastian yhdisti Kyyros II (559–529). Kyyros kohteli voittamiaan vastustajia lempeästi ja osoitti kunnioitusta valloittamiensa maiden uskonnoille. Juutalaisten hän salli palata Jerusalemiin Baabelin vankeudesta. Egyptiä Kyyros ei elinaikanaan ehtinyt vallata.


Suositut tekstit