"Tutkimattomat ovat Herran tiet"

 

William Cowper George Romneyn maalaamana 1700-luvun loppupuolella. 

"Tutkimattomat ovat Herran tiet" sanonnan taustalla lienee runoilija William Cowperin 1700-luvulla kirjoittama Olney Hymns -teoksen virsiruno, joka alkaa sanoin "God moves in a mysterious way, his wonders to perform". 

William Cowper (1731−1800) oli englantilainen runoilija. Hän oli ujo ja surumielisyyteen taipuva, jonkin aikaa mielisairaanakin. Virkistäen ja rohkaisten häneen vaikutti henkevä lady Austen, jonka kehotuksesta hän kirjoitti koomisen balladin John Gilpin ja runoelman The Task (1785). Tähän didaktiseen runoelmaan tekijä yhdisti luonnon ja yhteiskunnan ilmauksia niin, että niihin syntyi kiehtovia ja todenmukaiset valo- ja varjovivahduksia. Cowper on vaikuttanut Englannin runouteen uudistavasti ja muotosuunnista vapauttavasti. Hän käänsi suorasanaiseen muotoon Homeroksen Iliaan ja Odysseian.

Cowper tunnetaan myös virsirunoilijana. Hänen tunnetuin virtensä on "There is a fountain fill'd with blood". Sen hän on kirjoittanut vaikean masennuksen jälkeen. Virsi julkaistiin alun perin 1772 Richard Conyersin kirjassa A Collection of Psalms and Hymns, from various authors: for the use of serious and devout Christians of all denominations, ja vuonna 1779 se julkaistiin John Newtonin ja Copwerin yhdessä julkaisemassa Olney Hymns -kirjassa otsikolla "Praise for the fountain open". Se oli merkittävimpiä 1700-luvun evankelikaalisista laulu­kokoelmista. Sen 349 laulusta oli Cowperin kirjoittamia 67.


Suositut tekstit