Armas Salonen - 1900-luvun merkittävimpiä orientalisteja Suomessa

 


Armas Salonen (1915 Ida, Japani -1981 Helsinki) oli Lähi-idän kulttuuripiirin tieteiden popularisoijana sekä tuotteliaana assyriologina 1900-luvun merkittävimpiä orientalisteja Suomessa. Tieteellisessä tuotannossaan hän keskittyi erityisesti Kaksoisvirranmaan aineellisen kulttuurin tutkimiseen nuolenpääteksteissä esiintyvien termien kautta. Näillä teoksilla on kansainvälisesti pysyvä arvo. Salonen julkaisi myös ensimmäisen suomennoksen mesopotamialaisesta Gilgamesh-eepoksesta.

Salonen valmistui ylioppilaaksi vuonna 1933 ja jatkoi opintojaan Helsingin yliopistossa Professori Knut Tallqvistin ohjauksessa.
Hän toimi erilaisissa akateemisissa tehtävissä, mukaan lukien assyriologian ja seemiläisen filologian dosentti Helsingin yliopistossa, itämaisen kirjallisuuden vt. professori, ja assyriologian ja seemiläisen filologian ylimääräinen professori. Salonen oli myös Chicagon yliopiston tutkijaprofessori ja Suomen itämaisen seuran sihteeri ja esimies.

Salosen tieteelliset panoksensa käsittivät laajan kirjon aiheita liittyen muinaiseen Lähi-itään. Joitakin hänen merkittäviä teoksiaan ovat:
- “Kaksoisvirranmaa” (1945): Kuvaus ja kuvitus Babylonian ja Assyrian kulttuurista nuolenpäätekstien ja kaivaustulosten perusteella.
- “Allahin kansat” (1950): Islamilaisten kansojen historia vuoteen 1950.
- “Itämaisia hallitsijoita ja kansanjohtajia” (1956): Profiileja orientin hallitsijoista ja johtajista.
- “Sumeri ja sen henkinen perintö eritoten Vanhassa testamentissa” (1962): Tutkimus Sumerin kulttuurista ja sen vaikutuksesta Vanhaan testamenttiin.
- “Pyhä maa ja Assur: Mooseksen jälkeen” (1964): Pohdintaa Mooseksen jälkeisestä ajasta.
- “Persian muinaisuus ja kulttuuri” (1967): Tutkimus muinaisesta Persian sivilisaatiosta.
- “Elämää Babyloniassa maailman vanhimpien kirjeiden valossa” (1970): Tarkastelua Babylonian elämästä muinaisten kirjeiden perusteella.
- “Elettiinpä ennenkin” (1973): Pohdintaa siitä, miten muinaisuus vaikuttaa nykypäivään.
- “Egypti ja sen kulttuuri” (yhdessä Rostislav Holthoerin kanssa, 1963).

Tekstilähteet 
Kansallisbiografia 
Wikipedia
Elamankrestomatia
Kuvalähde Pinterest


Suositut tekstit

Kuva

Tunnelukot