Antenarratiivi - asioiden olotila mikä on olemassa ennen narratiivia

 

David Boje, Narrative Methods for Organizational & Communication Research (2001).

Antenarratiivi on asioiden olotila, mikä on olemassa ennen narratiivia. Tarina on ”ante”, täynnä tapahtumia ja sattumia. Narratiivi tulee tarinan jälkeen ja lisää siihen juonen.

Antenarratiivi on prosessi, jolla retrospektiivinen kerronta kytketään elävään tarinaan. Esimerkiksi antereaktiiviset vedot tulevaisuuteen, jotka ovat asioita joita ihminen kuvittelee, ja jotka voivat syntyä, vaikka mielikuvitus ei olisi niitä täysin muodostunut. Ne hyödyntävät menneisyyden puolia, jonkun kokemia kokemuksia muodostaakseen yhtenäisen kertomuksen; kertomuksen alun, keskikohdan ja lopun.

Antenarratiivisessa teoriassa narratiivin monet päät tulevat ensin, sitten menneisyyden elementit tulevat seuraavaksi, mikä johtaa narratiivin luomiseen. Kun kausaalilogiikka kovissa tieteissä sanoo, että menneisyys johtaa nykyisyyteen, joka johtaa tulevaisuuteen; tämä kääntää kausaalisuuden ajallisen logiikan, jossa monet potentiaaliset tulevaisuudet hyödyntävät menneisyyden eri puolia luodakseen tarinoita nykyisyyteen. Tämä johtuu siitä, että antenarratiivisuus muuttaa näkökulmaa, joka otetaan kysyttäessä "miksi?" Missä syyllisyys fysikaalisissa tieteissä vastaa miksi fysikaalisilla ominaisuuksilla; antenarrative suuntaa uudelleen, miksi omaksua ihmisen tarkoituksellisuus, mielikuvitus ja tahdonvapaus.

Vaikka muut tieteenalat ovat tutkineet tämän prosessin näkökohtia muilla nimillä vuosisatojen ajan, David Bojen vuonna 2001 keksimällä termillä "antenarrative" on neljä ensisijaista käyttötarkoitusta. Antenarratiivin kaksi ensimmäistä käyttötapaa ovat ennen (ante)-kerrontaa, joka on olemassa, kun tarina muuttuu narratiiviksi, ja veto (ante)-kerrontaa, jossa toivotaan, että jostakin tulee retrospektiivinen kerronta. Kaksi muuta käyttötapaa ovat spiraali- ja juurakoiden antenaratiivit.


David Boje (Alchetron)

David Boje on yhdysvaltalainen professori ja antenarratiivin pioneeri, joka on syventynyt organisaatioiden tarinankerronnan dynamiikkaan. Hän on kehittänyt käsitteen “antenarratiivi”, joka kuvaa prosesseja, jotka ovat ennakkoehtoisia “narratiiveille” ja “eläville tarinoille”. Nämä prosessit ovat pre-narratiivisia, epälineaarisia, hajanaisia ja spekulatiivisia. Antenarratiivit ovat kuin veden alla virtaavia virtoja, jotka muodostavat pohjan myöhemmille tarinoille ja kertomuksille.

Boje on tunnistanut seitsemän antenarratiivista prosessia:
1. Beneath (Alapuolella): Syvemmällä olevat piilevät vaikutukset.
2. Before (Ennen): Ennen varsinaista kertomusta.
3. Bets (Vedot): Vedot tulevaisuudesta.
4. Being (Olemassaolo): Olemassaolon tila.
5. Becoming (Tuleminen): Muutoksen prosessi.
6. Between (Välissä): Kertomusten välinen tila.
7. Beyond (Yli): Kertomusten ulkopuolinen alue.

Antenarratiivit avaavat näkökulman elävien tarinoiden monimuotoisuuteen ja syvyyteen, joka usein jää perinteisten narratiivien varjoon. Bojen työ on inspiroivaa ja auttaa ymmärtämään, miten tarinat ja kertomukset vaikuttavat organisaatioihin ja ihmisten kokemuksiin.


Suositut tekstit