Georgia Totto O’Keeffe - yksi ensimmäisistä amerikkalaisista taiteilijoista, joka tuotti puhtaasti abstraktin taideteoksen

 

O'Keeffe teoksen Pelvis Series Red with Yellow (1945) edessä, Albuquerquessa, New Mexicossa, vuonna 1960.

Georgia Totto O’Keeffe (887 – 1986) oli yhdysvaltalainen modernistinen taidemaalari. Hänet tunnetaan suurikokoisista maalauksistaan, jotka esittävät usein luonnonmuotoja kuten kukkia ja luita, New Yorkin pilvenpiirtäjiä ja New Mexicon maisemia.

Vaikka O’Keeffen teoksiin kuuluu paljon enemmän muita luontoaiheita kuin kukkia, on hän suurista kukkamaalauksistaan tunnetuin. Jo 1920-luvun alkupuolelta lähtien töihin on muiden toimesta liitetty freudilainen väite teosten seksuaalisesta sävystä, että näennäisesti kukkia esittävissä teoksissa kuvataan itse asiassa naisen sukupuolielinten eri osia. Väitteen pani liikkeelle Alfred Stieglitz jo vuonna 1919. O’Keeffe itse kielsi kuuden vuosikymmenen ajan voimallisesti, että hänen maalauksensa olisivat olleet millään tavoin seksuaalisia.

Vuonna 1932 Georgia O’Keeffe maalasi taulun nimeltä Jimson Weed/White Flower No. 1. Taulu esittää hulluruohon (Datura stramonium, engl. jimson weed) kukkaa. Taulu on kooltaan 121,9 × 101,6 cm. Taulu myytiin vuonna 2014 huutokaupassa 44,4 miljoonan dollarin hintaan, ja siitä tuli kallein koskaan siihen mennessä huutokaupattu naispuolisen maalarin taulu. Sen osti kokoelmiinsa Crystal Bridges Museum of American Art, joka sijaitsee Arkansasissa Yhdysvalloissa.

O’Keeffe oli yksi ensimmäisistä amerikkalaisista taiteilijoista, joka tuotti puhtaasti abstraktin taideteoksen, toisin kuin silloinen amerikkalaisen realismin hallitseva liike. Hänen töilleen on ominaista tiukka valokuvamainen rajaus sekä mittasuhteilla ja kuvakulmilla leikittely.

Tekstilähteet 
Bazaar Best Female Artists
Wikipedia
Kuvalähde Getty via Bazaar


Suositut tekstit

Kuva

Tunnelukot