Sosiaalinen konstruktionismi
Todellisuuden sosiaalinen rakentuminen: Tiedonsosiologinen tutkielma (engl. The Social Construction of Reality: A Treatise in the Sociology of Knowledge) on Peter L. Bergerin ja Thomas Luckmannin kirjoittama tiedonsosiologinen kirja, joka on julkaistu vuonna 1966.
Teos toi sosiaalisen konstruktion käsitteen sosiologiaan ja se on saanut vahvoja vaikutteita Alfred Schütziltä. Kirjan keskeisen ajatuksen mukaan ihmiset ja ryhmät tuottavat vuorovaikutuksessaan representaatioita toistensa toiminnasta, jotka ajan myötä muotoutuvat vastavuoroisiksi rooleiksi. Kun nämä roolit tuodaan kaikkien yhteisön jäsenten saataville, ne institutionalisoituvat. Instituutioitumisen prosessissa käsitteiden määritelmä sisällytetään yhteiskuntaan. Ihmisten käsitykset todellisuuden luonteesta sisältyvät yhteiskunnan instituutioihin. Täten yhteiskunnallisen todellisuuden voidaan sanoa olevan sosiaalisesti rakentunut.
Esimerkiksi feminiinisyyttä (joskus naismaisuus) voidaan pitää osittain sosiaalisena konstruktiona; se on joukko ominaisuuksia, käyttäytymistä ja rooleja, jotka yleisesti liitetään naisiin. Naisellisuus on osittain sosiaalisesti rakennettu, eli siinä on sekä biologisesti että sosiaalisesti syntyneitä tekijöitä.
Tekstilähteet Wikipedia
The Social Construction of Reality
Sosiaalinen konstruktionismi
Feminiinisyys