Philosophy Books

 


Gummeruksen Suuri Sivistyssanakirja (2001), Suuret Filosofit I ja II, toimittaneet Ray Monk ja Frederic Raphael (viides painos, Otava, 2007), Filosofit, englanninkielinen alkuteos The Philosophy Book (2011) (kolmas painos, Schildts & Söderströms, 2015) ja Filosofian historia antiikista nykypäivään, julkaisija Peter Delius (Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000, Suomenkielinen laitos 2001).

Kirjoista näkee miten tietokirjojen layout on muuttunut; Suuret Filosofit -teoksen vanhemmasta lineaariskronologisesta asettelusta on siirrytty populaarijulkaisussa boksimaiseen asetteluun -ihmisen ajatteluhan ei ole lineaarista vaan fragmentaarisia bokseja. Ilmeisesti ajatus on lukemisen helppouden lisäksi myös parempi tekstin sisäistämien, ehkä, tai sitten vain kaupallisuus.

Sivistyssanakirja oli ennen Internetaikaa melkeinpä pakollinen aloittelijalle filosofiaa luettaessa, koska se sisältää paljon käsitteitä tai sanoja, joita voi yrittää etsiä sivistyssanoista. Innostuin niin paljon joskus tästä kirjasta, että luin sen kannesta kanteen ainakin kerran ja selaillen useamminkin -Nietzschehän käyttää paljon sivistyssanoja, mikä antaa teksteille näennäisälyllisen leiman.

Filosofian historia antiikista nykypäivään -teosta voi suositella; siinä on kansantajuisesti tiivistetty koko länsimaisen filosofian historia, paljon myös taiteeseen liittyvää, ainakin kuvissa ja kuvateksteissä. Taidehistoria aukeaa uudella tavalla tämän teoksen parissa.

Kerrotaan joku juttu tai tekstiajatus näistä: Sokrateen mukaan todellinen viisaus on täydellistä tietoa eettisistä asioista, siitä miten pitää elää.

Lähteitä tekijöistä
Frederic Raphael
Ray Monk


Suositut tekstit