Platonin apteekki

 


Platonin apteekki ja muita kirjoituksia on suomennettu kokoelma Jacques Derridan kirjoituksia. 

Teos sisältää Derridan artikkeleita vuosilta 1967–1972, hänen tuotantonsa alkupuolelta. Kokoelman artikkeleissa Derrida pohtii kieltä ja kirjoittamista ja harjoittaa dekonstruktiivista lukutapaa tulkitessaan muun muassa Platonin Pharmacy” (Apteekki) käsitettä, Jean-Jacques Rousseaun, Sigmund Freudin sekä Martin Heideggerin tekstejä. Kirjassa on toimittajien kirjoittama johdanto, jossa he korostavat Derridan pyrkimystä pohtia länsimaisen ajattelun rajoja. 

Platonin Apteekki on käsite, joka liittyy hänen Platonin teokseensa “Faidros”. Tässä dialogissa Platon käsittelee kirjoittamisen ja puheen välistä suhdetta sekä kirjoittamisen vaikutuksia muistiin ja tietoon. Platon käyttää myyttiä egyptiläisestä jumalasta Theuthista, joka keksi kirjoittamisen ja esitteli sen kuningas Thamukselle. Thamus kuitenkin kritisoi kirjoittamista, väittäen sen heikentävän ihmisten muistia ja ymmärrystä.

Pharmacy” (Apteekki) käytetään myös tärkeänä terminä derridelaisessa dekonstruktiossa. Esseen "Platonin apteekki" Jacques Derrida purkaa useita Platonin tekstejä, kuten Phaedrus, ja paljastaa yhteyden sanaketjun pharmakeia–pharmakon–pharmakeus ja huomattavan poissaolevan sanan pharmakos välillä. Näin tehdessään hän hyökkää sisä- ja ulkorajaa vastaan ​​julistaen, että ulkopuoli (pharmakos, jota Platon ei koskaan lausunut) on aina-jo läsnä aivan sisäpuolen takana (pharmakeia–pharmakon–pharmakeus). Käsitteenä Pharmakosin voidaan sanoa liittyvän muihin derridiläisiin termeihin, kuten "Trace" (jäljittää).

Lähteitä


Suositut tekstit