Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus - Kirjepommittajan manifesti ja yhteiskuntafilosofia

 

Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus teoksen kansikuva. PINTEREST

Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus (engl. Industrial Society and Its Future) on Unabomberina tunnetun kirjepommittaja Theodore Kaczynskin kirjoittama manifesti. Se julkaistiin 19. syyskuuta 1995 FBI:n suosituksesta The Washington Postissa sekä The New York Timesissa. Kaczynski oli toimittanut manifestin lehtien toimituksille kesäkuussa 1995. FBI suositteli lehdille manifestin julkaisemista vihjeiden saamiseksi.

Sisältö

Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus alkaa Kaczynskin väitteellä "Teollinen vallankumous ja sen seuraukset ovat olleet katastrofi ihmiskunnalle". Manifesti käsittelee teollistumisen ja modernin teknologian haittoja ihmisille sekä luonnolle. Kaczynski katsoo, että ihmisvapauden ja autonomian kaventuminen on väistämätöntä teknologisessa yhteiskunnassa, koska "järjestelmän täytyy säädellä tarkkaan ihmisten käyttäytymistä toimiakseen". Kaczynski uskoo tämän johtavan voimattomuuden tunteeseen, stressiin ja muihin psykologisiin ongelmiin.

Kaczynski analysoi manifestissaan muun muassa modernia vasemmistoa. Hän uskoo modernin vasemmistolaisuuden olevan teknologisesta elämäntavasta johtuvaa oireilua. Kaczynski nimittää alhaisen itsetunnon ja ylisosiaalistumisen vasemmistolaisille keskeisiksi taipumuksiksi. Kaczynski pitää vasemmistolaisia esteenä teknologiavastaiselle vallankumoukselle, koska "vasemmistolaista ajaa vallantarve" ja "vasemmistolainen ei todennäköisesti koskaan luovu teknologiasta, koska teknologia on liian arvokas kollektiivisen vallan lähde". Hän ennustaa, että vasemmistolaiset tulevat käyttämään modernia teknologiaa muiden sananvapauden rajoittamiseen.

Kaczynski oli lukenut ranskalaisen filosofin Jacques Ellulin teoksia, joista tunnetuin on tekniikan haittoja käsittelevä The Technological Society. Kaczynski on maininnut Ellulin teoksen lempikirjakseen.

Theodore Kaczynski

Kaczynski apulaisprofessorina UC Berkeleyssä vuonna 1967. WIKIMEDIA

Theodore Kaczynski (1942 –  2023) oli yhdysvaltalainen matemaatikko ja kirjepommittaja, joka pyrki 18-vuotisen pommikampanjansa aikana taistelemaan teknologista kehitystä ja sen tuomia haittoja vastaan. Kirjepommit tappoivat kolme ihmistä, 23 haavoittui. Hän oli FBI:n kaikkien aikojen kalleimman tutkinnan kohde, sillä kirjepommien lähettäminen jatkui pitkään ja oli vaikeaa selvittää kotitekoisten yleisistä tarvikkeista valmistettujen kirjepommien lähettäjä ja valmistaja.

Kaczynski osallistui vuosina 1959–1962 Harvardissa mielentutkimuskokeeseen, jossa häntä ja muita koehenkilöitä haastateltiin työhaastattelumaisessa tilanteessa ja tietämättään heitä samalla provosoitiin aloittamaan toimintansa. Häntä nöyryytettiin ja solvattiin joka viikko kolmen vuoden ajan. Kaczynski kärsi paranoidisesta skitsofreniasta. Hänellä oli myös seksuaalisia fantasioita naisena olemisesta ja parikymppisenä hän harkitsi sukupuolenkorjausoperaatiota.

Tekstilähteet ja aiheesta enemmän Wikipedia 
Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus
Theodore Kaczynski


Suositut tekstit