Kulttuurinen reproduktio - Pierre Bourdieu

 


Kulttuurinen reproduktio on prosessi jossa kulttuuriset arvot, normit ja käytännöt siirtyvät sukupolvelta toiselle. Esimerkiksi vanhemmat voivat siirtää lapsilleen tietynlaisen kulttuurisen orientaation, kuten kiinnostuksen korkeakulttuuriin, populaarikulttuuriin tai käsityöperinteisiin. Kulttuurinen reproduktio käsitteen on kehittänyt ranskalainen sosiologi ja kulttuuriteoreetikko Pierre Bourdieun.

Kuva: Pierre Bourdieu (1930 – 2002) laajensi pääoman käsitettä kehittäen teorioita sosiaalisesta ja kulttuurisesta pääomasta. Bourdieulla on ollut voimakas vaikutus kulttuuri- ja yhteiskuntatutkimuksen eri aloihin aina uskontotieteestä ja naistutkimuksesta sosiaalihistoriaan ja arkeologiaan. Bourdieun tunnetuimpiin töihin kuuluu vuonna 1979 ilmestynyt La Distinction, jossa hän empiirisiin tutkimuksiinsa nojaten osoittaa henkilön kiinnostuksen kohteiden ja mieltymysten riippuvan hänen sosiaaliluokastaan.

Tekstilähteet

Jarmo Kallunki, Edition fi: Kulttuurinen reproduktio Suomessa | Ylempien yhteiskuntaluokkien elämäntapa peruskoulun opetussuunnitelman perusteissa

Bourdieun kulttuurisen reproduktion teoriassa koulutuslaitos osallistuu yhteiskunnallisten luokka-asemien uusintamiseen määräämällä opiksi kulttuurisia käytäntöjä, jotka ovat tyypillisiä ylemmille yhteiskuntaluokille ja niiden elämäntavalle, mikä edistää ylempien yhteiskuntaluokkien  jälkeläisten parempaa koulumenestystä alempien luokkien jälkeläisiin verrattuna. Seuraavassa luvussa tutkitaan suomalaisen peruskoulun valtakunnallisia opetussuunnitelman perusteita vuosilta 1985–2014 kulttuurisen reproduktion teorian näkökulmasta. Tutkimuskysymyksenä on: missä määrin peruskoulu määrää opiksi ylempien yhteiskuntaluokkien kulttuurisia käytäntöjä Suomessa?


Suositut tekstit