Psykedeelinen taide - muutetut tietoisuuden tilat ovat taiteellisen inspiraation lähde
Psykedeelinen taide, jota kutsutaan myös psykedeeliaksi, on taide, grafiikka tai visuaaliset näytöt, jotka liittyvät tai ovat innoittuneet psykedeelisistä kokemuksista ja hallusinaatioista, jotka tunnetaan seuraavan psykedeelisten huumeiden kuten LSD:n, psilosybiinin ja DMT:n nauttimisesta.
Psykedeelinen taide on peräisin ajatuksesta, että muutetut tietoisuuden tilat, joita psykedeeliset huumeet tuottavat, ovat taiteellisen inspiraation lähde. Lisäksi psykedeelisen taiteen kehityksen ajateltiin olevan radikaalisti edistyksellistä, koska tehty taide kosketti monia merkittäviä poliittisia, sosiaalisia ja hengellisiä kysymyksiä, jotka muodostivat 1960-luvun aikakauden.
Taidesuuntaus syntyi 1960-luvun lopulla ja yritti kuvata psyyken sisämaailmaa erittäin graafisten ja visuaalisten kuvauksien kautta. Tällöin taiteessa, joka näytti jäljittelevän kokemuksia ja hallusinaatioita, jotka olivat yleisiä psykedeelisten huumeiden nauttimisen jälkeen, tiedettiin olevan "psykedeelisiä".
Psykedeelisen taiteen aikakaudella otettiin huomioon monenlaisia eri luovia välineitä taideteosten lisäksi. Näihin kuuluivat rock-musiikki, albumien kannet, konserttijulisteet, muraalit, sarjakuvat ja nestemäiset valonlähteet ja -näytökset. Kaikki nämä taiteen osat yhdistyivät yhteiseen pyrkimykseen luoda kaleidoskooppisesti pyöriviä värikuvioita, jotka herättivät LSD-tyyppisiä illuusioita.
1900-luvun alun kissataiteilija Louis Wainin myöhemmän kauden työt on tunnistettu 1960-luvun psykedeelisen taiteen tärkeäksi edeltäjäksi. 1960-luvulla kiinnostus Wainin psykedeelistä työtä kohtaan heräsi uudelleen, ja sen ajan psykedeelia-fanit "ihmettelivät, kuinka Wain pystyi tuottamaan näitä (psykedeelisiä) kuvia ilman minkäänlaisia stimulantteja".
Tunnettuja psykedeelisen taiteen edustajia ovat esimerkiksi Victor Moscoso, Wes Wilson, Peter Max, Bonnie MacLean, Rick Griffith, Gary Grimshaw ja Alex Gray. Nämä taiteilijat ovat tunnettuja psykedeelisen taiteen liikkeestä, ja heidän työnsä ovat olleet merkittäviä tämän taidesuuntauksen kehityksessä.
Psykedeelistä taidetta käytetään edelleen nykyään, ja se on itse asiassa kokenut jonkin verran renessanssia. Suuntaus on kehittynyt 1960-luvulta lähtien, ja se on muuttunut täysin radikaalista liikkeestä joksikin, joka on mukana lähes jokaisessa näkemässämme mainoksessa. Rave-liike kehitti uuden graafisen taiteen tyylin, joka oli osittain vaikutteita 1960-luvun psykedeelisestä julistetaiteesta. Tyylisuunta on saanut myös vahvasti vaikutteita graffititaiteesta sekä 1970-luvun mainos-artista ja sitä määrittelivät myös tietokonegrafiikkaohjelmistot ja kotitietokoneet 1900-luvun lopussa.
Lisäksi psykedeelisen taiteen käyttö on laajentunut uusille alueille, kuten virtuaalitodellisuuteen ja digitaaliseen taiteeseen, ja se on yhä enemmän läsnä populaarikulttuurissa, kuten musiikkivideoissa, elokuvissa ja televisiossa. Psykedeelinen taide on myös ollut merkittävä vaikutus nykyaikaiseen katumuotiin ja graafiseen suunnitteluun.